Din cuprinsul articolului
Din dorința de a slăbi sau de a te menține la aceleași kilograme, mulți oameni folosesc îndulcitori sintetici sau naturali. Ultimele studii arată că acești înlocuitori ai zahărului pot provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul.
OMS atrage atenția că înlocuitorii zahărului nu ajută la slăbit pe termen lung. Conform studiilor, dacă nu sunt consumați cu moderație, pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, potrivit Pro TV.
Numeroase alimente și băuturi au și o variantă „dietetică”. Pentru a le păstra dulceața, producătorii folosesc tot felul de îndulcitori, iar industria s-a dezvoltat simțitor în ultimii ani. Aceste produse sunt cumpărate de obicei de persoane care vor să isi controleze greutatea dar sa manince și ceva dulce. După mai multe cercetări, Organizația Mondială a Sănătății vine cu precizări.
„Folosirea de înlocuitori pentru zahăr nu aduce beneficii pe termen lung pentru reducerea grăsimii din organism la adulți și copii. Rezultatele revizuirii sugerează, totodată, că pot exista efecte potenţiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a acestor îndulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip II, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi”, atenționează Organizația Mondială a Sănătății.
Se pare că nu. Înlocuitorii zahărului snu sunt toxici pentru organism, spun nutriționiștii, însă moderația este cheia, mai ales dacă vrem sa avem grija de silueta.
Ștevia și mierea sunt îndulcitori naturali cu care putem înlocui zahărul. Ambele variante au o putere mare de îndulcire, însă conținut caloric diferit. Potrivit nutriționiștilor, mierea are același număr de calorii ca zahărul.
Este totuși o variantă mai sănătoasă pentru că este un zahăr predigerat de albine, iar organismul nostru nu mai depune niciun efort să îl metabolizeze. Ștevia, pe de altă parte, are zero calorii.
„Cumva, trebuie să ne legăm de doze, nu de substanța în sine neapărat. Pentru că nimic din ce este pus pe piață nu ar trebui să fie toxic. Mulți oameni cad în capcana de a mânca produse care conțin îndulcitori în ideea că ar îngrășa mai puțin. Dar din punct de vedere caloric sunt aproape la fel ca variantele obișnuite”, explică dr. Șerban Damian, medic nutriționist.
În acest context, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătații ne recomandă să mâncăm mai degrabă alimente care au zaharuri naturale, cum sunt fructele de exemplu.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…