Din cuprinsul articolului
Diabet de tip 2, simptome timpurii. Diabetul, care poate fi de tip 1 sau de tip 2, afectează glicemia.
Diebtul de tip 1 este o afecțiune pe tot parcursul vieții în care sistemul imunitar al organismului distruge celulele producătoare de insulină.
Pe de altă parte, diabetul de tip 2 este mult mai frecvent, deoarece afectează mai mult de 90% dintre persoanele cu diabet. În aceste cazuri, organismul nu produce sau reglează în mod corespunzător insulina.
Diabetul poate duce la complicații fatale, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, poate duce la probleme oculare, probleme ale rinichilor și leziuni ale nervilor, așa că este important să veniți cu un plan pentru atenuarea simptomelor.
Potrivit NHS, „mulți oameni au diabet de tip 2 de ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele timpurii tind să fie generale sau nu există deloc simptome”.
Prin urmare, ar trebui să fiți atenți la semnele de avertizare ale diabetului și să consultați un medic dacă apar.
13 semne ascunse ale diabetului de tip 2, pe care mulți nu le observă ani de zile
Iată 13 simptome ale diabetului de tip 2 la care trebuie să fii atent.
1. Sete excesivă: Senzația constantă de sete este unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului. De obicei, este cuplată cu uscăciunea gurii și poate fi unul dintre primele semne care se dezvoltă.
2. Creștere a poftei de mâncare: O creștere bruscă a apetitului, în special pofta de dulce, poate fi, de asemenea, un simptom al afecțiunii. Acest lucru se datorează nivelurilor foarte ridicate sau foarte scăzute ale zahărului din sânge. Când nivelul zahărului din sânge scade, acest lucru trimite organismului semnalul că trebuie să mănânci ceva, ceea ce explică senzația de foame în orice moment al zilei.
3. Pierderea în greutate: Dacă mănânci mai mult, dar se pare că slăbești, acesta ar putea fi un indiciu că ceva nu este în regulă. Deoarece corpul tău nu are insulină sau devine sensibil la insulină, nu poate transporta zahărul din sânge în celulele musculare. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge devine alarmant de ridicat și tot excesul de zahăr intră în urină. Prin urmare, pierderea în greutate.
Atenție la schimbările bruște de dispoziție!
4. Urinări frecvente: Dacă trebuie să mergi la toaletă în mod constant, acest lucru ar putea fi și un simptom. Urinarea frecventă este unul dintre simptomele majore ale diabetului de tip 1 și de tip 2. Când există niveluri anormal de ridicate ale zahărului din sânge, o parte din excesul de glucoză din sânge nu este reabsorbită și ajunge doar în urină, atrăgând mai multă apă. Prin urmare, ajungeți să aveți cantități mari de urină, ceea ce vă face să urinați mai des.
5. Schimbări de dispoziție: Ați avut schimbări de dispoziție fără un motiv anume? Acesta este un alt simptom, în mare parte necunoscut, al afecțiunii. Starile de spirit fluctuante s-ar putea datora modificarilor nivelului de zahar din sange. De asemenea, s-ar putea să vă lipsească energie.
6. Probleme de somn: Persoanele cu diabet întâmpină adesea probleme în a adormi și în a avea un somn de calitate. Acest lucru poate fi cauzat de durere, disconfort, nevoia de a urina, sindromul picioarelor neliniştite şi apneea în somn.
7. Amorțeală sau durere a piciorului: Experimentarea amorțelii și pierderea forței în picioare poate fi, de asemenea, un semn de avertizare. Deoarece sunt cei mai îndepărtați de inimă, sunt adesea afectați cel mai tare când vine vorba de probleme de sânge.
8. Probleme de piele: Este posibil să aveți uscăciune a pielii și mâncărimi sau întunecare a pielii (acanthosis nigricans). Acest lucru se datorează problemelor de circulație.
Vederea încețoșată, printre primele semne ale diabetului
9. Rănile se vindecă mai greu: Dacă aveți diabet de tip 2, este posibil să observați că rănile dumneavoastră nu se vindecă la fel de repede ca alte persoane. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge au ca rezultat o circulație slabă a sângelui și îngreunează accesul sângelui în părțile corpului afectate de răni, tăieturi sau răni.
10. Oboseala: Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului. Creșterea glucozei din sânge vă poate face să vă simțiți lent și amețit.
11. Vedere încețoșată: Deși acest lucru ar putea părea extrem, este de fapt unul dintre cei mai timpurii indicatori ai diabetului. Dacă aveți vedere încețoșată, consultați un medic sau un oftalmolog.
12. Infecții: Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuse la infecții cu drojdii vaginale din cauza cantității de zahăr din corpul lor. De asemenea, au mai multe șanse de a face infecții ale tractului urinar.
13. Hipertensiune arterială: Dacă aveți mai multe dintre simptomele de mai sus, poate cereți-vă medicul să vă testeze tensiunea arterială. O valoare normală a tensiunii arteriale este 140/90, dar dacă aveți diabet de tip 2, aceasta nu ar trebui să fie mai mare de 135/80.