Sari la conținut

Diabet: cât de foame ți-e? Polifagia ar putea semnala niveluri ridicate de zahăr din sânge. Semnele la care să fii atent

De la o zi lungă și plină până la o sesiune intensă de sală, există o mulțime de declanșatori a foametei. Deși poate fi complet normal să simți nevoia de mai multă mâncare decât de obicei, poate indica și o afecțiune de bază, cum ar fi diabetul.

Diabetul provine din probleme cu producția de insulină. Atunci când ne lovim  de acest mecanism cheie, înseamnă că nivelul zahărului din sânge poate crește la cote periculoase. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă fără ca organismul tău să dea un semnal de alarmă. Iar starea de foamea crescută, cunoscută și sub numele de polifagie, ar putea fi una dintre ele.

Aspectul complicat al diabetului de tip 2 îl reprezintă simptomele generale pe care le prezintă.

Acest lucru poate face dificilă identificarea vinovaților,  explică NHS.

Cu toate acestea, a ști ce să cauți ar putea ajuta. Polifagia poate apărea atât în diabetul de tip 1, cât și în diabetul de tip 2.

Recunoscut ca un simptom „principal” al afecțiunii, descrie foamea excesivă sau apetitul crescut.

Acest semn apare de obicei alături de polidipsie și poliurie, transmite Diabetes.co.uk.

În cazul în care nu știți, polidipsia detaliază o sete excesivă care nu poate fi ajutată prin consumul de alcool.

În timp ce poliuria descrie vizite frecvente la toaletă. Acest lucru se poate întâmpla în special noaptea, notează NHS.

Când vine vorba de aceste trei semne principale ale diabetului, toate sunt declanșate de un singur lucru – nivelurile ridicate ale zahărului din sânge (hiperglicemie).

Diabetes.co.uk explică: „În diabetul necontrolat, unde nivelurile de glucoză din sângele rămân anormal de ridicat, glucoza din sânge nu poate pătrunde în celule – din cauza lipsei de insulină sau a rezistenței la insulină.”

Rezistența la insulină apare atunci când celulele dumneavoastră nu răspund bine la insulină și nu pot prelua cu ușurință glucoză din sânge, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Din cauza acestei probleme, corpul tău nu se poate transforma alimente din dieta ta în energie. Iar lipsa de energie duce apoi la o creștere a foametei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel