Tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani, dar și cei care au până în 55 de ani vor putea accesa credite cu dobândă zero, dacă doresc să investească în dezvoltarea lor personală, asta însemnând educație, sport și cultură. Anunțul a fost făcut în ziua de 29 mai de către vicepremierul Viorel Ștefan.
Există o mică diferențiere între credite, cei tineri pot accesa credite de până la 40.000 lei, cei mai în vârstă până în 35.000 lei.
Dacă în perioada creditului sunt și angajați undeva, suma poate ajunge la 60.000lei, pentru ambele categorii.
Ce plăți poți face cu acești bani: cursuri, taxe la grădiniță sau creșă, cumpărarea de cărţi şi calculatoare sau plata chiriei.
Cu banii garantaţi de stat se vor putea achita şi abonamente la fitness, o parte cu cheltuielile cu construcţia sau renovarea unei locuinţe. În total, vor fi 8 milioane de beneficiari, spune Viorel Ştefan.
Oficialul nu a anunţat însă care e valoarea totală a programului, dacă autorităţile au negociat cu băncile şi nici când ar putea începe. Asta în condiţiile în care proiectul de act normativ va fi supus consultării publice în perioada următoare.
Dobânzile vor fi suportate de către statul român, a declarat Viorel Ștefan. Cheltuielile eligibile sunt, în principal, cele legate de educaţie: plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România, plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate, achiziţionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.
Sunt acoperite şi cheltuielile legate de plata chiriei, utilităţilor, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti, precum şi plata taxei la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România.
Un alt domeniu este cultura: abonamente culturale pentru cinema, teatru, operă, bibliotecă şi muzee, costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.
Totodată, este vizată şi sănătatea: costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.
În plus, este acoperit şi domeniul sportiv: echipamente sportive de uz personal, abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.).
Mai mult de atât, programul acoperă şi o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, dar şi modernizarea sau renovarea locuinţei.