În România, anual, medicii esteticieni operează sute de mii de persoane. Fie că vorbim de operații minim invazive, precum injectarea cu acid hialuronic sau de măriri de buze până la operațiile de mărire de sâni, rinoplastii sau rejuvenarea vaginala, româncele cheltuie mulți bani pentru a arată bine
Gabriel Fereşteanu
La modă sunt acum buzele mărite, implanturile de sâni cu aspect cât mai natural și corecturile asupra ridurilor de pe ten. În medie, un pacient care trece pragul unei clinici de estetică facială cheltuie 3.000 de euro. În aceste condiții, anual, industria medicinei estetice, una în continuă dezvoltare la noi, absoarbe zeci de milioane de euro.
Operațiile estetice, o industrie de zeci de milioane de euro anual
„Adresabilitatea la serviciile de medicină estetică este în creștere permanentă, cred că momentan este cea mai mediatizată ramură medicală și un subiect continuu de discuții. Având în vedere că mare parte din populație a apelat deja la cel puțin unul din toată gamă serviciilor estetice oferite de noi, standardul s-a schimbat de-a lungul anilor și anumite semne ale vârstei devin mai puțin acceptate. Astăzi, interesul româncelor a virat spre tratamentele mai puțin invazive, cu rezultate de lungă durată ce se bucură de o popularitate deosebită, iar intervențiile chirurgicale au devenit o opțiune mai avansată, pentru o categorie mai înaintată de vârstă. Excepția fiind lipoaspirațiile și implantul mamar care sunt extrem de populare la orice vârstă, spune medical estetician Gad Renert, unul dintre cei mai căutați specialiști din București.
,,Refuz operaţiile care nu mi se par necesare
” Cele mai mule cliente își doresc mărirea buzelor sau a sânilor. Medicul le recomandă, întotdeauna, să meargă pe variantă cât mai naturală. „Secretul meu este să nu fac ceva care să nu-mi placă mie, iar eu sunt fan al rezultatelor naturale și discrete. Pur și simplu, refuz, în majoritatea cazurilor, să măresc buzele/sânii/fesele dacă mi se pare că nu mai este necesar. La început îmi părea rău când vedeam că aceste paciente se duceau la alți medici să continue tratamentul, însă pe termen lung aproape toate mi-au dat dreptate și s-au întors pentru intervenții de micșorare”, spune Gad Renert.
De ce își fac femeile operații estetice?
Pentru femei, decizia de a se opera este impulsivă, spun medicii. Sau una îndelung chibzuită, spun pacientele. Medicul estetician Gad Renert a întâlnit mai multe tipologii de cliente în cabinetul sau. „Decizia de a se opera este de cele mai multe ori impulsivă și multe dintre ele vor să se opereze repede fără să țină cont de anumite aspecte cum ar fi: să se oprească din fumat, să slăbească până la o greutate în care să aibă rezultate optime, să oprească anticoncepționalele etc… Rolul nostru, ca medici, este să le educăm și să le aducem la cunoștință toate aceste aspecte, evitând pe cât este posibil o eventuală complicație sau un rezultat estetic necorespunzător.”
Cât de riscante sunt intervențiile chirurgicale estetice?
Intervențiile estetice au riscuri foarte mici. Totuși pot fi situații în care riscurile să crească cum ar fi următoarele: 1.când se fac mai multe operații la un loc -timpul în care se află pacientul sub anestezie generală crește riscul complicațiilor acesteia, iar multitudinea de operații cumulează riscurile chirurgicale ale fiecăreia în parte.
2.când nu se respectă anumite indicații: implant prea mare, pacienți cu o boală de fond sau sub un anume tratament. 3.când este vorba de operații secundare de corecție totdeauna avem un risc crescut.
La loc de frunte, intervențiile cu anestezie locală
1.chirurgie facială – asistată cu laser Co2: pleoape, mini lifting facial, lifting de sprâncene, conturarea liniei mandibulare și eliminare gușei – de cele mai multe ori se fac împreună sau cel puțin 2-3 dintre ele doar cu anestezie locală.
2.Aqalipo – cea mai fină metodă de lipoaspirație din lume – cu jet de apă. Combinată cu transferul grăsimii aspirată în fese sau sâni – și această procedură se face doar cu anestezie locală.
3.implantul mamar prin metodă tri-axială: este cea mai precisă metodă de mă- surare și ajută la potrivirea implantului pentru a corectă diverse asimetrii ale sânilor
4.rinoplastii închise – mult mai puțin invazive decât cele clasice-deschise cu recuperare aproape imediată.
Prețuri accesibile
Fie că vorbim de operații de lifting facial, remodelare a sânilor, augmentare a buzelor sau rinoplastie, toate acestea sunt acum accesibile că preț, dar și că proceduri medicale. „Prețul minim al unei intervenții estetice este de 375 euro pentru una din proceduri, dar se poate ridica la câteva mii de euro, dacă vorbim de micropicaturi, de exemplu, sau de măriri de sâni”, spune esteticianul Gad Renert.
Bărbații, amatori de operații estetice
Dar și de intimitate. Puțini recunosc că au trecut pragul medicului estetician. „Cam 15% dintre clienții mei sunt bărbați, apelează la proceduri de antiageing, umplerea ridurilor, foarte mulți vin pentru cearcăne, o problemă frecventă la bărbați. Am avut și cazuri în care am fă- cut tratamente pentru creșterea părului sau îngroșări de penis. Mulți domni fac lipoaspirație și vor modelarea corpului.”
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…