Categories: Ştiri sănătate

Dezvăluiri în cazul scandalului de dopaj al Simonei Halep. Faptele pentru care a fost incriminată, de fapt, tenismena din România. Răzbunarea Serenei Williams?

Simona Halep, fost lider mondial al tenisului feminin, a primit o suspendare de 4 ani din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea în Tenis (ITIA), în cazul scandalului de dopaj, însă decizia lasă loc de munte semnele de întrebare. S-a dopat cu bună ştiinţă sportiva din România sau a fost victima unei contaminări involuntare?

În cursul zilei de 14 septembrie, ITIA a publicat documentul de 126 de pagini din care s-a aflat că suplimentul contaminat cu roxadustat, Keto MCT, a fost recomandat de Candice Gohier, fizioterapeuta din staff-ul lui Patrick Mouratoglou.

Răzbunarea Serenei Williams?

De altfel, în rândul opiniei publice există suspiciunea că antrenorul Simonei Halep a premeditat eliminarea acesteia din tenis, pentru a răzbuna umilirea Serenei Williams de către sportiva româncă.

La scurt timp după ce s-a aflat de suspendarea primită de Simona Halep, Serena Williams a reacționat pe rețelele sociale. Jucătoarea din SUA a publicat un mesaj pe rețelele sociale în care a făcut referire la finala turneului de la Wimbledon, din 2019, când Simona Halep a cucerit prestigiosul trofeu. Atunci, „Simo” s-a impus cu 6-2, 6-2.

”8 este o cifră mai bună”, a scris Serena Williams pe Twitter. Jucătoarea din SUA are 7 titluri la Wimbledon și a sugerat că ar putea atinge borna de 8 trofee la Grand Slam-ul britanic dacă i se va acorda și trofeul din 2019, potrivit digisport.ro.

De asemenea, Serena Williams a apreciat postarea compatrioatei Nicole Gibbs, în care aceasta din urmă se declară dezamăgită să afle că Simona Halep a trișat. Americanca a apreciat şi mai multe postări în care internauții o ironizează pe Simona Halep, după verdictul primit în cazul de dopaj.

Forul de reglementare a cerut o pedeapsă mai mare

Din dosarul procesului reiese că forul de reglementare a cerut o pedeapsă mai mare pentru sportiva noastră, mai exact 6 ani. Totodată, neregulile descoperite în pașaportul biologic al Simonei Halep i-au determinat pe cei de la ITIA să creadă că fostul lider mondial se dopa de mai multă vreme și de aceea au vrut o sancțiune și mai aspră, informează eurosport.ro.

ITIA a susținut că dopajul Simonei Halep a fost „repetitiv și sofisticat” și a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la Wimbledon și la US Open. De aceea, forul a cerut o pedeapsă de 6 ani, pentru „circumstanțe agravante”, însă judecătorii au respins această cerere, deși subliniază că ar fi existat motive de suspiciune.

„ITIA a cerut ca rezultatele doamnei Halep să fie șterse începând cu data de 8 martie 2022, când a fost supusă la al 44-lea test de sânge (n.r. din 56, câte i s-au făcut între augist 2013 și martie 2023), până la data de 7 octombrie 2022, când a intrat în vigoare suspendarea provizorie. Recunoaștem că scenariile plauzibile de dopaj includ posibile combinații de substanțe și/sau metode interzise.

Cu toate acestea, nu considerăm că ceea ce a fost dovedit în acest caz atinge un nivel de dopaj repetitiv sau sofisticat. O acuzație cheie a ITIA privind circumstanțele agravante este că jucătorul trebuie să fi folosit cel puțin 1 substanță interzisă / metodă interzisă din martie 2022. Cu toate acestea, deși există motive serioase de suspiciune, nu suntem convinși că este așa”, se arată în motivarea instanței.

Ce este Roxadustat, substanța cu care Simona Halep a fost prinsă dopată

Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat și este suspendată provizoriu din tenis. Această substanță este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Acest medicament, comercializat sub brandul Evrenzo, se administrează pe cale orală.

Roxadustat a primit prima aprobare în China, pe 17 decembrie 2018, pentru a fi administrată în vederea tratamentului anemiei pacienților dependenți de dializă.

Uniunea Europeană și-a dat acordul pentru administrarea substanței Roxadustat în urmă cu aproximativ un an de zile, în august 2021. Întrucât administrarea de Roxadustat poate spori performanțele sportivilor, substanța a fost inclusă pe lista substanțelor interzise. Pe lista antidoping a Agenției Mondiale Antidoping, substanța face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui.

Printre efectele secundare ale substanței Roxadustat se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

33 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: