Din cuprinsul articolului
O descoperire făcută de telescopul spațial James Webb al NASA depășește orice imaginație. Cercetătorii au reușit să obțină imagini de aproape ale originii universului.
Oamenii de știință au surprins imagini care vor oferi informații importante despre spațiu. Acestea sunt primele „observații live” ale galaxiilor în formare care au fost obținute.
Cu ajutorul telescopului spațial James Webb al NASA, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au devenit primii care au observat formarea a trei dintre primele galaxii din univers. Oamenii de știință de la Institutul Niels Bohr au asistat la nașterea a trei dintre cele mai vechi galaxii din univers, în urmă cu 13,3 și 13,4 miliarde de ani.
Cercetătorii au putut observa semnele acumulării și acumulării unor cantități mari de gaz într-o mini-galaxie în formare. Deși, conform teoriilor și simulărilor pe calculator, galaxiile se formează astfel, acest lucru nu a mai fost observat până acum.
„Acestea sunt, fără îndoială, primele imagini «directe» ale formării galaxiilor pe care le-am văzut”, a declarat profesorul Kasper Elm Heintz de la Institutul Niels Bohr, care a condus noul studiu, adăugând: „În timp ce James Webb ne-a arătat anterior galaxii timpurii în stadii ulterioare de evoluție, aici suntem martorii nașterii lor și, prin urmare, a construcției primelor sisteme stelare din univers.
Cercetătorii estimează că nașterea celor trei galaxii a avut loc la aproximativ 400-600 de milioane de ani după Big Bang, explozia care a dat startul la totul. Deși poate părea o perioadă lungă de timp, aceasta corespunde formării galaxiilor în timpul primelor 3-4% din durata totală de viață a universului de 13,8 miliarde de ani.
„Una dintre cele mai fundamentale întrebări pe care noi, oamenii, ni le-am pus întotdeauna este: «De unde venim?» Aici, punem cap la cap o mică parte din răspuns, făcând lumină asupra momentului în care au fost create unele dintre cele mai vechi structuri din univers. Este un proces pe care îl vom cerceta în continuare, până când, sperăm, vom reuși să punem și mai multe piese laolaltă și să rezolvăm puzzle-ul”, a concluzionat profesorul asociat Gabriel Brammer.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…