Sari la conținut

Dezastru natural! Milioane de oameni, din întrega lume, uciși. Pericolul vine de aer!

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Poluarea, factor de risc pentru sănătate

Din cuprinsul articolului

Dezastru natural. Cele mai recente studii publicate într-o revistă internațională de specialitate arată că 1,8 milioane au murit între anii 2000 și 2019, din cauza poluării crescute a aerului. Mai mult, poluarea a contribuit și la două milioane de cazuri de astm bronșic în rândul copiilor.

Cercetătorii din spatele studiului au analizat nivelurile de poluare cu particule fine și tendințele asociate ale mortalității în peste 13 mii de orașe, între anii 2000 și 2019, potrivit informațiilor transmise de thelancet.com.

Risc major de deces prematur

Astfel, aceștia au descoperit că 86% dintre oamenii care locuiesc în orașe, aproximativ 2,5 miliarde de persoane, trăiesc în zone în care poluarea aerului a depășit limitele declarate sigure de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS). Mai mult, cercetătorii au analizat dioxidul de azot, într-un al doilea studiu. Acesta este poluant atmosferic emis în principal de vehicule, centralele electrice și de producția industrială, în aceleași 13 mii de orașe.

De asemenea, estimările realizate de cercetători arată că 1,85 milioane de cazuri noi de astm pediatric au fost atribuite poluării cu dioxid de azot de la emisiile autovehiculelor la nivel global în 2019, două treimi având loc în zonele urbane.

Expunerea la niveluri crescute de poluare cu particule fine poate crește riscul de deces prematur din cauza unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer pulmonar și infecții ale căilor respiratorii inferioare.

Unul dintre argumentele forte împotriva capitalismului este că e principalul motor al poluării mediului și al schimbărilor climatice. Dar, dacă comparăm clasamentul țărilor cu cea mai înaltă performanță de mediu al Universității Yale cu Indexul Libertății Economice al Fundației Heritage, putem observa o surpriză.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel