Din cuprinsul articolului
Organele responsabile pentru curățarea sângelui și eliminarea toxinelor sunt rinichii și ficatul. O bună metodă prin care le dăm acestora o mână de ajutor este adoptarea unei diete echilibrate și sănănătoase care să includă ceaiuri sau infuzii care îmbunătățesc procesul de detoxifiere al sângelui.
Este important ca sângele să fie ”curat” și sănătos pentru a preveni anumite boli și de asemenea pentru a evita uscarea pileii și îmbătrânirea prematură.
Detoxifierea sângelui
Toxinele absorbite de la nivelul tubului digestiv trec în limfă şi în sânge, circulând apoi în întregul corp. Ele se pot acumula la nivelul pielii, în articulaţii, în ficat sau splină, determinând boli cutanate precum urticarie, acnee, eczeme, psoriazis, afecţiuni hepatosplenice, gută etc. Sângele transportă substanţele reziduale produse în timpul metabolismului către rinichi, de unde sunt eliminate prin urină. Sistemul limfatic, o reţea complexă, formată din ganglioni, glande, vase şi capilare limfatice, funcţionează ca un filtru care înlătură celulele moarte, microbii, diversele toxine, dar în acelaşi timp produce macrofage şi limfocite, celule de apărare a organismului. Acumularea în exces a reziduurilor în corpul nostru afectează funcţionarea normală a sistemului limfatic şi conduce în timp la slăbirea imunităţii, creşterea în greutate şi la instalarea unor afecţiuni grave, precum limfedem, limfangioame. Detoxifierea periodică a sângelui şi a limfei este, prin urmare, foarte importantă, şi se poate realiza eficient
Detoxifierea sângelui: cum se face
Înainte de a explica ce plante pot ajuta la curățarea sângelui, este important să știți că și anumite alimente pot face acest lucru:
- Fructe: lămâi, struguri, portocale, grapefruit, ananas, fructe de pădure, kiwi, căpșuni, etc.
- Legume: usturoi, ceapă, morcovi țelină, pătrunjel, varză
Detoxifierea sângelui cu plante medicinale care detoxifiază
1. Rădăcină de brusture
Este o plantă excelentă pentru detoxifierea sistemului circulator și limfatic. O poți găsi la magazinele naturiste și este recunoscută pentru proprietățile sale de a îmbunătăți circulația sângelui, prevenirea retenției de apă, etc.
Poți bea două cești de ceai de rădăcină de brusture pe zi pe care îl preparați adăugând o linguriță de tinctură de ădăcină de brusture la o cană de apă fiartă.
2. Socul
Este un laxativ natural eficient și, de asemenea are proprietăți detoxifiante și antiseptice. Reduce inflamația, este un agent astringent și antibacterial natural, curăță sângele și ajută ficatul și rinichii. Este suficient să beți o ceașcă de ceau după fiecare masă.
3. Urzica
Cu siguranță ai auzit de proprietățile excelente ale urzicii. Nu se compară nimic cu o ceașcă de ceai de urzică, după-amiaza.
Urzica este foarte eficientă pentru detoxifiere, eliminând rapid toxinele din sânge și din întreg organismul. Are proprietăți diuretice și este bună pentru ficat și rinichi.
4.Păpădia
Un ceai ideal pentru a fi băut după-amiaza este cel de păpădie. Ajută la eliminarea toxinelor și stimulează circulația.
Puneți câteva flori într-o ceașcă de apă fiartă și lăsați 5 minute la infuzat.
5. Isopul
Ai auzit de uimitoarele proprietăți ale isopului de a detoxifia sângele și de a elimina grăsimile nesănătoase din organism? Poți găsi această plantă la magazinele naturiste. Două cești de ceai de isop pe zi (adăugați o linguriță de plante la o ceașcă de apă fiartă) ajută la slăbit și îmbunătățesc circulația sângelui.