Din cuprinsul articolului
Detoxifiere în 24 de ore. Oboseală, balonare, disconfort, un kilogramdouă în plus, acestea sunt efectele âospăţului tradiţional de Sărbători stropit cu alcool. Organismul supus la caznele digestiei la foc continuu are nevoie de detoxifiere „de urgenţă”.
Apă, ceaiuri şi alte lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume bogate în vitamina C, pauză de alcool şi grăsimi, dar şi plimbări în aer liber sunt principalele reguli ale detoxifierii.
Începeţi dimineaţa cu un pahar de apă la temperatura camerei, urmat de o cafea amară (cu excepţia cardiacilor). Lichidele sunt cel mai bun lucru care i se poate întâmpla organismului ghiftuit cu grăsimi, dulciuri şi alcool.
Norma de cel puţin doi litri se completează din apă plată sau minerală (în funcţie de tolerabilitatea fiecăruia), compoturi slab îndulcite, sucuri naturale de casă, dar şi ceaiuri. Ceaiul verde, un diuretic şi laxativ excelent, poate înlocui cu succes cafeaua. Se recomandă două-trei căni pe zi. Ceaiul de muşeţel (efect laxativ), ceaiul de soc şi ceaiul de urzică sunt alte sortimente cu proprietăţi curative.
Un meniu tipic în cura de detoxifiere cuprinde cereale integrale cu iaurt la micul-dejun, friptură slabă la grătar plus o salată, urmată de o felie de cozonac sau o prăjitură şi un fruct la prânz, un suc de portocale sau de grapefruit după-amiaza şi o salată de ton sau o salată bulgărească la cină.
Fibrele reglează tranzitul intestinal îngreunat. Fructele şi legumele, cerealele integrale, nucile, seminţele, alunele neprăjite sau salatele asezonate cu ulei de măsline presat la rece trebuie să ia locul preparatelor din carne pentru patru-cinci zile.
„Lactatele probiotice stimulează digestia, iar, în plus, iaurturile hidratează la fel ca apa. Pofticioşii care tânjesc după ultima felie de cozonac îşi pot permite mici «scăpări» atât timp cât completează cu apă, mişcare şi fructe”, adaugă nutriționistul Eduard Adamescu.
Mergeţi cu roelele, pedalaţi pe bicicleta sau plimbaţi- vă prin parc sunt doar câteva sfaturi pentru a compensa abuzul de grăsimi şi de dulciuri.
Timp de 24 de ore, să bem doar sucuri proaspete de fructe şi să nu mâncăm nimic.
Specialiştii susţin că este ideal ca procesul de curăţare a organismului să aibă loc acasă şi să nu fie întrerupt de activităţi fizice. În ceea ce priveşte alegerea fructelor pentru prepararea sucurilor, totul depinde de preferinţele fiecăruia, însă sunt recomandate merele, morcovii şi citricele. De asemenea, cantitatea de suc consumată nu este deloc importantă. Pentru un efect mai puternic de ardere a grăsimilor, sucul poate fi condimentat cu puţin ghimbir proaspăt. O atenţie aparte trebuie să acordăm sucului de sfeclă, deoarece poate provoca o scădere bruscă a presiunii, diaree sau chiar ameţeli. Înainte de a începe o cură de detoxifiere de o zi, este recomandat să consultăm medicul de familie sau un nutriţionist.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…