Din cuprinsul articolului
Ceaiul de anghinare are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind vorba despre un superaliment bogat în substanțe nutritive și antioxidanți. Agreat mai ales în diete de slăbire, dar și ca detoxifiant și susținător al sistemului imunitar, ceaiul de anghinare poate fi introdus în consumul zilnic, la recomandarea medicului.
În cultura vietnameză se consumă din vechime ceai de anghinare, foarte apreciat pentru proprietățile sale. Planta era consumată în diverse feluri de mâncare de către greci și romani, fiind considerată o delicatesă. În zilele noastre, anghinarea face parte din meniul tradițional al unor țări precum Spania, Italia sau Franța. Este considerată o legumă, dar se consumă din ea frunzele și bobocii neînfloriți. Aceștia pot fi preparați în multe feluri de mâncare, în timp ce frunzele se usucă și se folosesc pentru infuzii, ca atare sau sub formă de pulbere dozată în pliculețe speciale. Se mai găsește și sub formă de pastile sau capsule, ca supliment alimentar.
Beneficiile si proprietatile ceaiului si extractului de anghinare
Conform studiilor, anghinarea prezinta cu precadere efecte antioxidante, hepatoprotectoare si de scadere a colesterolului. Iata care sunt cateva dintre proprietatile sale.
Imbunatatirea sanatatii ficatului
Extractul de frunze de anghinare ar putea asigura protectie impotriva deteriorarii ficatului si ar putea promova cresterea de tesut nou. Acesta ar putea si sa creasca productia de bila, care ajuta la eliminarea toxinelor din ficat.
Conform studiilor realizate pe subiecti care sufera de ficat gras din cauze neasociate cu consumul de alcool, consumul de extract de anghinare ar putea imbunatati functia ficatului si ar putea contribui la reducerea inflamatiei si a depunerii de grasime pe ficat.
Beneficii digestive
Anghinarea reprezinta o buna sursa de fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii digestive prin promovarea dezvoltarii florei intestinale, astfel reducand riscul de aparitie a cancerelor digestive si ameliorand constipatia si diareea. Acest lucru este datorat unor substante pe care anghinarea le contine, care joaca rolul unor prebiotice.
Alte beneficii evidentiate prin studii includ ameliorarea simptomelor indigestiei (balonare, greata si arsuri), accelerarea tranzitului intestinal si facilitarea digestiei anumitor grasimi, dar si beneficii in cazul sindromului colonului iritabil.
Reglarea nivelului de colesterol
Extractul de frunze de anghinare ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de colesterol. Un studiu realizat cu ajutorul unui numar mare de participanti a evidentiat faptul ca planta poate contribui la reducerea nivelului general, dar si a colesterolului “rau” (LDL).
Reglarea tensiunii arteriale
Extractul si ceaiul de anghinare ar putea fi benefice in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Acest efect a fost identificat in cadrul unui studiu realizat pe barbati care sufera de o crestere usoara a tensiunii.
Nu se stie exact este daca este posibil acest efect, insa cercetatorii sunt de parere ca o anumita enzima prezenta in extractul de anghinare ajuta la largirea vaselor de sange. In plus, planta reprezinta si o buna sursa de potasiu, substanta care, de asemenea, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Scaderea glicemiei
Anghinarea ar putea juca un rol si in scaderea nivelului de zahar din sange, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a putea obtine rezultate mai relevante. Este posibil ca acest efect al plantei sa fie datorat actiunii unei enzime care separa amidonul in glucoza, astfel avand un impact si asupra glicemiei.
Efect anti-cancerigen
Conform studiilor realizate pe animale si a testelor de laborator, s-a aratat faptul ca anghinarea exercita un efect asupra dezvoltarii celulelor canceroase. Cercetatorii cred ca acest efect este datorat antioxidantilor prezenti in planta. Desi acest lucru suna promitator, inca sunt necesare mai multe studii realizate pe subiecti umani.