Marie Curie a fost o savantă poloneză , stabilită în Franța, dar o poveste de dragoste era cât pe ce să îi distrugă cariera. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea.
După ce Curie câștigase Premiul Nobel pentru fizică, în 1911 trebuia să primească Premiul Nobel pentru chimie, când o problemă foarte delicată s-a ivit.
Cu doar trei zile înainte de ceremonie, o femeie a declarat public că Marie Curie era amanta soțului ei.
Un val de dezaprobare s-a revărsat asupra ei. Soțul Mariei Curie, Pierre Curie, murise cu 5 ani înainte, într-un accident. După moartea soțului, Marie s-a implicat într-o poveste de dragoste cu un alt bărbat, potrivit arhivelor Prelinger.
Paul Langevin era fizician și fusese studentul soțului ei. Într-adevăr, era căsătorit, iar soția lui a dorit să o supună pe Marie Curie oprobriului public, dezvăluind relația amoroasă pe care o avea cu soțul ei.
Secvență din filmul: Marie Curie, curajul științei
Femeia a cerut divorțul și a dorit ca data procesului să fie în aceeași zi cu decernarea premiului Nobel. Comisia Nobel a fost scandalizată și a dorit să anuleze decernarea. Marie Curie a primit următoarea scrisoare de la Svante Arrhenius, președintele comitetului Nobel:
”Te implor să rămâi în Franța. Sper că ne vei trimite o scrisoare în care să ne spui că nu dorești să accepți premiul, înainte de a se dovedi că acuzațiile împotriva ta aduse în procesul Langevin sunt total nefondate.”
Însă Marie Curie a răspuns astfel: ”Primesc acest premiu fiindcă am descoperit radiu și poloniu. Consider că nu există nicio legătură între cercetarea mea științifică și aceste fapte care țin de viața mea privată.”
Așa că a venit la ceremonie cu fruntea sus și a devenit primul savant care a primit două premii Nobel, în două domenii științifice diferite, iar povestea de amor, după această întâmplare, se pare că a luat sfârșit.
Secvență din filmul: Marie Curie, curajul științei
Ulterior, ca o ironie a sorții, nepoata Mariei Curie și nepotul lui Langevin s-au căsătorit. Este vorba de Hélène Joliot și Michel Langevin.
Activitatea plină de succes a Mariei Curie a deschis calea către mai multe posibilități pentru femei de a se implica în societate.