Din cuprinsul articolului
O nouă directivă europeană pentru calitatea aerului care va fi transpusă în legislația națională arată că românii a căror sănătate este afectată de poluare vor putea cere despăgubiri statului.
Conform ultimelor estimări, în București sunt peste 1,5 milioane de mașini. Iar specialiștii spun că, într-un minut de staționare, se adună noxe care ar putea umple aproximativ 150 de baloane, potrivit stiri.tvr.ro.
De altfel, datele Agenției Europene de Mediu arată că, în marile orașe, emisiile de dioxid de carbon provin, în proporție de peste 60%, din transportul rutier.
Poluarea şi afecțiunile cardiovasculare
Datele OMS arată că 34% din accidentele vasculare cerebrale şi 27% din bolile de inimă sunt asociate cu poluarea aerului. În plus, toxicitatea particulelor poluante produce inflamație cronică a țesuturilor, perturbând metabolismul şi funcțiile regulatoare ale organelor şi glandelor endocrine.
Studii recente, realizate pe un număr extins de participanți şi de probe prelevate după diferite perioade de expunere la poluanți atmosferici, au demonstrat că expunerea îndelungată la particule de tip PM (particule de suspensie, extrem de mici şi uşor inhalabile) a fost asociată cu o creștere a factorilor de risc ai bolilor de inimă.
Mai exact, ei au descoperit că cei cu expunere la PM mai mare au avut valori înalte ale nivelului de glucoză din sânge, a nivelului de colesterol LDL („rău”) și a nivelurilor de trigliceride. Mai mult, expunerea la poluare a fost asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol HDL („bun”).