Sari la conținut

Deși par inofensive, aceste obiceiuri îți pot afecta grav sănătatea. Ce activități zilnice sunt nocive pentru organismul tău?

Consumator de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Numite obiceiuri, precum fumatul și consumul excesiv de alcool, sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Deși anumite activități nu sunt la fel de criticate din acest punct de vedere, pot fi chiar mai nocive decât obiceiurile nesănătoase menționate.

Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri, fiind puternic nerecomandat de către specialiști. Totuși, există activități zilnice, mai puțin mediatizate, care pot fi chiar mai periculoase decât tutunul.

Pentru a compara riscurile, iată câteva repercusiuni ale fumatului:

  • atacă fiecare organ din corp
  • 1 din 2 fumători își va pierde viața din cauza unor afecțiuni asociate cu acest viciu
  • tutunul reduce speranța de viață a bărbaților cu 12 ani, iar a femeilor cu 11 ani
  • tutunul ucide mai multe persoane decât următorii factori: accidente rutiere, consumul de substanțe ilegale, HIV, consumul de băuturi alcoolice

Obiceiuri mai nocive decât fumatul

Odihna insuficientă sau excesivă

Potrivit Doza de Sănătate, când vine vorba de somn, este indicat să dormim între șapte și nouă ore pe noapte. Studii efectuate de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Statele Unite) au demonstrat că persoanele care obțin sub șase ore sau peste zece ore de somn în fiecare noapte prezintă un risc crescut de: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, depresie.

Sedentarismul

Conform unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine (Arhivele medicinei interne), adulții care petrec mai mult de 11 ore pe zi stând pe scaun au un risc cu 40% mai ridicat de a muri în următorii trei ani. Aceștia au fost comparați cu indivizi care stau jos mai puțin de patru ore pe zi. Sedentarismul excesiv crește susceptibilitatea la: diabet, cancer, boli cardiovasculare.

Poziția picioarelor încrucișate

Oricât de inofensiv pare, statul cu picioarele încrucișate intră în categoria de obiceiuri la fel de nocive ca fumatul, putând afecta circulația și ducând la formarea cheagurilor de sânge. Pe lista complicațiilor pe care statul cu picioarele încrucișate le provoacă se numără: varicele, creșterea tensiunii arteriale, tromboza, tensiune la nivelul șoldurilor, problemele de postură.

Consumul excesiv de cafea

Dacă bei mai mult de patru căni de cafea pe zi, riscul de a experimenta o moarte timpurie crește cu 56%. Cafeaua este o sursă de cofeină, un drog care stimulează secreția de epinefrină, inhibând activitatea insulinei și crescând tensiunea arterială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel