Din cuprinsul articolului
Unul dintre cele mai esențiale alimente pentru copii devine, odată cu înaintarea în vârstă, un aliment toxic pentru adulți. Majoritatea oamenilor încep să dezvolte intoleranță, motiv pentru care specialiștii le recomandă să limiteze sau să evite complet consumul.
Laptele este un aliment care nu trebuie să lipsească din primii ani de viață. Acesta este bogat în vitamine și minerale eențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor și tinerilor. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, experți au descoperit că aproape 70% din populație pierde lactaza, o enzimă esențială în digerarea produselor lactate.
Portivit Antena 3, multe persoane încep să dezvolte intoleranță la lactoză, motiv pentru care băutura devine dăunătoare pentru sănătate. Intoleranţa se manifestă prin crampe stomacale, diaree şi greață.
Valeria Herdea, medic de familia, explică de ce acest aliment este periculos pentru adulți și ce putem consuma pentru a înlocui laptele.
Laptele este un aliment toxic pentru adulți, întrucât majoritatea dezvoltă o intoleranță de-a lungul vieții
„Lactoza este o dizaharidă. Este esenţial să ştim că o parte din populaţie poate dezvolta o astfel de intoleranţă şi este destul de frecventă la copii. Unul dintre motivele pentru care se dezvoltă această intoleranţă este un motiv genetic, fireşte, deci o predispoziţie genetică. Şi nu în ultimul rând avem nevoie să ştim că atunci când diversificăm un copil, când alăptăm un copil, sunt paşi care îi pot modifica parcursul întregii vieţi”, a spus Valeria Herdea, potrivit Antena3.
De asemenea, multe persoane consideră că laptele nu este atât de benefic precum credeam. Acesta este asociat cu dezvoltarea multor probleme de sănătate, inclusiv cancer și afecțiuni cardiovasculare.
„Consumul nu cred că este o atât de mare problemă. Eu mi-aş dori să existe o societate în care să fie consumate mai multe legume, fructe, lactate de bună calitate, fireşte, lapte pasteurizat şi nu nepasteurizat pentru a evita riscul de infecţie. Şi nu în ultimul rând, atenţie, atunci când vorbim de riscul cardiovascular, vorbim de consumul de carne, în primul rând de grăsime animală”, a adăugat medicul.
Astfel, laptele poate fi înlocuit cu alimente de origine vegetală, bogate în nutrienți regăsiți și în lapte.