Din cuprinsul articolului
Deshidratarea poate crește glicemia. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul de apă din sânge scade din cauza deshidratării. Ca atare, aceasta duce la o concentrație mai mare de glucoză prezentă în sânge.
Deshidratarea poate apărea dacă mai multă apă și lichide sunt eliminate din corp și nu există un aport suficient. Deshidratarea poate provoca o serie de simptome, cum ar fi:
În plus, deshidratarea poate determina creșterea nivelului glicemiei, deoarece mai puțină apă în organism înseamnă o concentrație mai mare de zahăr în sânge.
Deshidratarea apare atunci când pierderile de apă din organism sunt mai mari decât aportul de lichide. Cauzele deshidratării pot include:
Ca atare, este deosebit de important pentru o persoană cu diabet să-și monitorizeze glicemia atunci când este bolnavă, face exerciții fizice și stă într-un climat mai cald. De-a lungul timpului, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot cauza probleme grave de sănătate pe termen lung.
Hiperglicemia este termenul medical folosit pentru a descrie nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
Când o persoană este deshidratată, cantitatea de apă din sânge scade. Acest lucru face ca sângele să conțină o concentrație mai mare de zahăr. Acest lucru nu înseamnă că există mai mult zahăr din sânge în sânge. Înseamnă că raportul dintre zahăr din sânge și apă a crescut, determinând creșterea glicemiei. Deshidratarea poate provoca atât creșteri ușoare, cât și semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Dacă determină o creștere mai semnificativă, poate duce la hiperglicemie.
Hiperglicemia poate afecta, de asemenea, hidratarea unei persoane cu diabet de tip 1. Un studiu din 2018 afirmă că, în timpul exercițiilor fizice, persoanele cu diabet de tip 1 pot avea un risc mai mare de deshidratare decât cele fără această afecțiune. Acest lucru poate apărea din cauza unei combinații de pierderi de lichide prin transpirație și creșterea producției de urină legate de diabetul de tip 1.
Simptomele hiperglicemiei includ:
Dacă o persoană are hiperglicemie pentru o lungă perioadă de timp și nu o tratează, poate dezvolta cetoacidoză diabetică (DKA). Acest termen se referă la o complicație care poate pune viața în pericol, în care organismul începe să descompună grăsimile prea repede. Deși DKA poate apărea și la persoanele cu diabet de tip 2, este mai frecventă la cei cu diabet de tip 1.
CAD apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau dacă celulele nu mai răspund la aceasta. Fără insulină, organismul nu poate folosi zahărul din sânge drept combustibil. Aceasta înseamnă că, în schimb, descompune grăsimea în acizi numiți cetone pentru energie. Cu toate acestea, acest lucru face ca sângele să devină acid.
Dacă o persoană prezintă următoarele simptome de DKA, ar trebui să solicite imediat asistență medicală:
Ca regulă generală, cantitatea de apă consumată zilnic trebuie adaptată în funcție de greutatea corpului, temperatura exterioră, tipul de activitate fizică desfășurată și alte împrejurări zilnice (călătorie, plajă, sport…).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…