Din cuprinsul articolului
Desertul toamnei. Este obligatoriu să îl mănânci toamna. Medic: Are 70 de calorii şi fibre alimentare! Cei care au adoptat o viață sănătoasă încearcă să evite preparatele dulci. Dr. Pleșea ne asigură că un desert de toamnă este foarte prietenos cu silueta, nu îngrașă pentru că are puține kalorii. Poți mânca și trei, nu îngrașă!
Desertul minune cu puține kalorii
Expertul în boli metabolice şi nutriţie Ruxandra Pleșa ne spune care este cel mai potrivit desert de sezon, puține kalorii și multe fibre. Mai mul, nu crește glicemia.
Potrivit medicului nutriționist, găluștele cu prune, căci despre acest desert este vorba, are doar 70 de kilocalorii. În plus, conţine fibre alimentare şi un indice glicemic scăzut.
Așadar, prunele sunt vedetele toamnei. Ele potrivite ca și gustari în cadrul unei diete de slabire, datorita valorilor hipocalorice.
„Cel mai potrivit desert al toamnei. Găluşte cu prune! Doar 70 de kcalorii/ găluşcă, fibre alimentare şi un indice glicemic scăzut.
Cartofii fierţi şi răciţi din compoziţie conţin acel amidon rezistent care este benefic pentru flora intestinală şi are indicele glicemic scăzut, iar găluştele devin astfel acel desert „gut and silhouette friendly”.
Am mâncat trei”, spune medicul nutriţionist Ruxandra Pleşea, pe pagina de Facebook.
Beneficiile prunelor pentru sanatate
Pe langa numarul redus de calorii, prunele vin cu o multitudine de fibre si micronutrienti. Printre acestea se numara continutul ridicat de vitamina A si E, acidul folic, fosforul, magneziul si complexul B (vitaminele B1, B1, B3, B6).
Datorita aportului bogat din punct de vedere nutritional, prunele ofera o gama larga de beneficii. Acestea sunt eficiente pentru:
- Prevenirea osteoporozei
Flavonoidele precum acidul cafeic contribuie la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea anumitor boli, printre care se numara si osteoporoza. Datorita continutului de polifenoli si potasiu, prunele contribuie la formarea oaselor, in timp ce imbunatatesc densitatea si combat pierderea osoasa. - Controlul diabetului
Consumul regulat de prune contribuie la reglarea nivelului de zahar in sange, acestea avand un puternic efect anti-hiperglicemic. Astfel, persoanele care sufera de diabet le pot introduce in alimentatie fara probleme, deoarece continutul de flavonoide contribuie la prelucrarea eficienta a zaharurilor si la controlarea nivelului de insulina secretat. - Imbunatatirea digestiei
Fiind o sursa generoasa de fibre dietetice, prunele ajuta la reglarea sistemului digestiv. Prezenta sorbitoului si a izatinei pot ajuta la tratarea afectiunilor digestive, acestea avand un efect laxativ. Astfel, persoanele care sufera de contipatie pot ameliora simptomele prin consumul regulat si moderat de prune. - Imbunatatirea tulburarilor cognitive
Sucul de prune proaspete s-a dovedit util in cazul tulburarilor cognitive cauzate de inaintarea in varsta. Continutul de flavonoide si fitonutrienti poate contribui la reducerea inflamatiilor din zonele neurologice, in timp ce pot contibui la procesele de invatate si memorale. Astfel, consumul regulat de prune ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative care sunt legate in principal de inaintarea in varsta. - Mentinerea sanatatii inimii
Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din Minnesota, consumul regulat de prune poate ajuta la mentinerea fluiditatii sangelui in artere. Deoarece pot contribui la circulatia sanguina optima prin efectul protector pe care il ofera, prunele pot fi eficiente in combaterea afectiunilor inimii precum accidentul vascular cerebral, ateroscleroza sau atacul de cord. - Intarirea sistemului imunitar
Datorita continutului ridicat de vitamina C, prunele pot contribui la reducerea inflamatiilor si a riscului de a capata infectii. Mai mult, aceste fructe pot sa stimuleze producerea de oxid nitric in organism, impiedicand metastazarea celulelor tumorale. Astfel, consumul regulat de prune poate sustine sanatatea sistemului imunitar si ajuta la prevenirea anumitor afectiuni. - Reglarea nivelului de colesterol
Atat prunele proaspete, cat si prunele uscate ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si a hiperlipidemiei. Rezultatele obtinute in urma unei cercetari realizate de Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din California arata ca prunele, fie ele proaspete sau uscate, pot ajuta la mentinerea nivelurilor de colesterol plasmatic si hepatic in parametri optimi.
Retetă de găluște cu prune
- INGREDIENTE
300 g cartofi - Sare
- 30 ml ulei
- 1 ou
- 100 g făină
- 12 prune mici
- 50 g unt
- 50 g pesmet
- zahăr pudră
- scorţişoară pisată
- zahăr vanilat
Mod de gătire
1. Începem rețeta de găluște cu prune! Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs.
2. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia pentru găluște cu prune s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc un vas cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.
3. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele cu prune. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
4. Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele cu prune fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.