Categories: Ştiri sănătate

Spitalul din București care efectuează procedură de desensibilizare la polen, în ambulatoriu, cu bilet de trimitere

Procedura de desensibilizare la polen, dar şi la alte alergene se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate fiind decontate de CASMB pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.

„Primăvara este sezonul când persoanele alergice au probleme medicale (rinită, conjunctivită sau astm) din cauza sensibilizării la polen. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Procedura se poate face la polen, dar şi la alte alergene şi se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie”, se precizează în comunicat.

Potrivit medicului specialist alergologie şi imunologie clinică Brînduşa Petruţescu (SUUB), în cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care „nu rezolvă problema, ci doar ameliorează” simptomele, există şi varianta de desensibilizare, deseori comodă şi uşor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient.

„În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de trei ani consecutiv. Aşadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3- 4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranţa şi pregăteşte organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc şi puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârşitul lui. Aşadar, în cazul polenului de graminee (care la noi în ţară au sezonul de polenizare major în lunile mai şi iunie), procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie – februarie pentru a putea creşte dozele şi a atinge toleranţa până la debutul sezonului de polenizare iar pacientul să nu mai aibă niciun simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon”, explică medicul.

Specialistul afirmă că în această lună încă se mai poate iniţia desensibilizarea pentru polenul de ambrozie.

„Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic şi inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienţi. Poate să apară o uşoară mâncărime sub limbă, dar sunt şi pacienţi care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alţii se plâng de dureri de stomac. Deci, sunt reacţii adverse, dar care pot fi tratate. Tratamentul (n.r. medicamentul) nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări şi se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeauna în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacţii adverse. Aşadar, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectuează testarea cutanată alergologică prick”, mai explică specialistul.

Dacă testul este pozitiv şi e corelat cu simptomele, se poate începe desensibilizarea. Pacientul primeşte reţeta, cumpără din farmacii preparatul şi vine să ia prima doză în spital sub supraveghere.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: