Categories: Ştiri sănătate

Descoperirile cercetătorilor: Vitamina care poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare GRAVE

Cercetătorii au făcut o descoperire de ultimă oră. Studiile au confirmat că o vitamină are capacitatea să reducă bolile cardiovasculare.

Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi atacurile de cord la persoanele în vârstă, potrivit celui mai mare studiu de acest gen. Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Potrivit The Guardian, se așteaptă ca bolile cardiovasculare să crească pe măsură ce populația îmbătrânește și bolile cronice devin mai răspândite.

Studiile observaționale au arătat în mod constant o asociere între nivelurile de vitamina D și riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, studiile controlate randomizate nu au găsit până acum nicio dovadă că suplimentele alimentare pot preveni evenimentele cardiovasculare. Acest lucru se datorează probabil diferențelor în designul studiului care ar fi putut afecta rezultatele.

Un studiu controlat randomizat care a implicat mai mult de 21.000 de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste sugerează acum că suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare grave. Rezultatele au fost publicate în revista The BMJ.

Cercetătorii mai spun că diferența absolută de risc a fost mică, dar au spus că acesta a fost cel mai mare studiu de acest gen de până acum și că acum se justifică o evaluare suplimentară.

Cum contribuie suplimentele cu vitamina D la reducerea bolilor cardiovasculare?

„Aceste constatări indică faptul că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce incidența evenimentelor cardiovasculare majore”, au scris autorii australieni.

Este nevoie de mai multe studii, dar aceștia au spus că acest lucru sugerează că gândirea anterioară conform căreia suplimentele de vitamina D nu modifică riscul de boli cardiovasculare a fost „prematură”.

Studiul, care a fost condus de institutul de cercetare medicală QIMR Berghofer din Queensland în cadrul programului său de sănătate a populației, a fost realizat între 2014 și 2020 și a implicat 21.315 australieni cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani care au primit în mod aleatoriu un supliment de vitamina D sau un placebo administrat pe cale orală la începutul fiecărei luni timp de până la cinci ani.

În perioada de studiu, 1.336 de persoane au suferit un eveniment cardiovascular grav, 6,6% în grupul placebo și 6% în grupul cu vitamina D. Incidența evenimentelor cardiovasculare grave a fost cu 9% mai mică în grupul cu vitamina D comparativ cu grupul placebo. Aceasta înseamnă cu 5,8 evenimente mai puține la 1.000 de participanți. Rata atacurilor de cord a fost cu 19% mai mică în grupul cu vitamina D. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral între cele două grupuri.

Suplimentele de vitamine ajută la reglarea nivelului de calciu și fosfat din organism
În general, cercetătorii au calculat că 172 de persoane trebuiau să ia lunar suplimente de vitamina D pentru a preveni evenimentele cardiovasculare grave. Cercetătorii au recunoscut limitările studiului și au spus că rezultatele ar putea să nu se aplice altor populații. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu amplu cu rate foarte mari de retenție și aderență și date aproape complete despre evenimentele cardiovasculare și mortalitatea.

Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Guvernul Regatului Unit recomandă tuturor să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în lunile de toamnă și iarnă, notează sursa citată.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

8 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

28 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

48 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: