Din cuprinsul articolului
Descoperiri surprinzătoare: Uite cum afectează excesul de zahăr sănătatea intestinului
Nevoia de ceva dulce după fiecare masă rămâne puternică. În momentele de stres, tentația unei ciocolate este greu de ignorat, iar dulciurile clasice sunt aproape imposibil de înlocuit cu ciocolată neagră de calitate.
De ce este zahărul dăunător?

Zahărul slăbește sistemul imunitar
Consumul excesiv de zahăr afectează întregul organism, nu doar greutatea corporală, avertizează naturopatul și nutriționistul Rhian Stephenson, fondatorul companiei de suplimente și nutriție Artah din Marea Britanie. El subliniază că „zahărul slăbește sistemul imunitar, influențează negativ starea de spirit, provoacă dezechilibre metabolice și favorizează inflamația”.
Atunci când consumăm prea mult zahăr, pancreasul eliberează cantități mari de insulină pentru a elimina excesul de glucoză din sânge. În timp, celulele devin rezistente la insulină, ceea ce determină organismul să producă și mai multă. La un moment dat, pancreasul nu mai poate ține pasul, crescând riscul de diabet de tip 2.
„Problema este că zahărul creează dependență. Dacă ai încercat vreodată să mănânci zahăr simplu, nu are un gust deosebit. Dar combinat cu grăsimi – într-un tort, de exemplu – devine irezistibil. Zahărul interferează cu hormonii care reglează apetitul: grelina, care ne semnalează senzația de foame, și leptina, care indică sațietatea. Atunci când sunt dereglate, avem tendința de a mânca mai mult. Sigur, avem nevoie de zahăr în alimentație, dar pentru mulți devine atât de plăcut încât pot consuma dulciuri întreaga zi”, explică nutriționista Karen Preece Smith.
Risc mai mare de cancer
Un consum ridicat de zahăr este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, obezitate, colesterol ridicat și hipertensiune arterială. De asemenea, studiile sugerează o legătură între zahărul în exces și un risc mai mare de cancer.
„Dacă fiecare persoană și-ar reduce aportul de zahăr cu 10-15%, acest lucru ar putea avea un impact major asupra sănătății publice, reducând riscul de boli cronice și obezitate”, subliniază Preece Smith.
Excesul de zahăr perturbă echilibrul florei intestinale
Chiar dacă nu duce direct la creșterea în greutate, consumul excesiv de zahăr poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale. Acesta perturbă echilibrul florei intestinale, favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și provoacă inflamații la nivelul mucoasei intestinale, ceea ce poate duce la probleme digestive și la creșterea permeabilității intestinului („leaky gut”).
De asemenea, modifică microbiomul intestinal și poate agrava sindromul de colon iritabil (IBS), afectând, totodată, și căile neuronale responsabile de reglarea apetitului, senzației de sațietate și poftelor alimentare, explică specialistul Rhian Stephenson.
În plus, un aport ridicat de zahăr crește predispoziția organismului de a stoca grăsime, chiar și în absența unui consum caloric excesiv: „Dacă îți expui constant corpul la mese bogate în zahăr, acesta va transforma surplusul în grăsime, care va fi stocată în celulele adipoase.
Mulți oameni cred că au o dietă echilibrată, dar, la o analiză mai atentă, se observă un exces de carbohidrați simpli. De exemplu, un mic dejun format din terci de ovăz instant cu banană și miere, un prânz cu un sandviș din pâine albă, o gustare dulce la ceai și o cină cu paste albe și un pahar de vin pare inofensiv.
Însă, în realitate, această alimentație este dominată de carbohidrați rafinați, care pot avea un impact negativ asupra sănătății metabolice și intestinale”, avertizează Stephenson, potrivit telegraph.co.uk.
Specialiștii recomandă ca zaharurile libere – cele adăugate în alimente și băuturi, dar și cele prezente natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și legume, smoothie-uri sau piureuri neîndulcite – să nu depășească 5% din aportul zilnic de calorii.
Specialiștii recomandă un consum de maximum 30 g de zaharuri
Pentru un adult, specialiștii recomandă un consum de maximum 30 g de zaharuri libere pe zi, adică aproximativ șapte cuburi de zahăr. De exemplu, o doză de 330 ml de Coca-Cola conține 35 g de zahăr – mai mult decât doza zilnică recomandată.
În România, conform statisticilor, consumul mediu de zahăr este de aproximativ 30 de kilograme pe an per persoană, ceea ce înseamnă în jur de 82 de grame pe zi – adică peste dublul cantității maxime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.