Categories: Ştiri sănătate

Descoperiri importante în tratamentul astmului

În ciuda opţiunilor de tratament actuale, cel puţin 40% din pacienţii cu astm continuă să prezinte simptome şi pot manifesta exacerbări ale astmului îngrijorătoare, care le pot pune viaţa în pericol.

Un studiu recent a scos însă la iveală că substanţa activă denumită tiotropium din inhalatorul Respimat® SoftMistTM, creşte durata până la primele semne de exacerbare şi primele episoade de agravare a astmului, la nivelul unui spectru larg de pacienţi simptomatici în ciuda utilizării combinaţiei de corticosteroizi inhalatori (CSI) cu Beta2 agonişti cu durată lungă de acţiune (BADLA) şi independent de vârstă, alergii, statutul de fumător al pacienţilor sau de răspunsul bronhodilatator.

Rezultatele studiului au fost prezentate în premierăîn cadrul congresului de anul acesta al SocietăţiiAmericane Toracice (SAT)din Philadelphia, Pennsylvania.

Profesorul Huib A M Kerstjensde de  la Centrul Medical Universitar din Groningen, Olanda, a declarat: „Îmbunătăţirile au fost, spre exemplu, similare la pacienţii cu vârste tinereși înaintate, cei care sunt afectați saunu de alergii, cei cu grad înalt sau scăzut de reversibilitate, ori foşti fumători şi cei care nu au fumat niciodată,” a explicat profesorul Kerstjens.

La nivelul populaţiei generale a studiului, timpul până la prima exacerbare gravă a fost prelungit prin adăugarea tiotropiumRespimat® (reducerea riscului cu 21%; raportul de risc 0,79; p=0,03). Timpul până la primul episod de exacerbare a astmului a crescut în grupul tiotropium comparativ cu placebo (reducerea riscului cu 31%; raportul de risc 0,69; p<0,001).Exacerbările severe au fost definite ca agravări ale astmului care necesită iniţierea sau dublareaglucocorticosteroizilor sistemici.

Analizele la nivel de subgrup au arătat că îmbunătăţirea timpului până la prima exacerbare severă și timpul până la primul episod de agravare a astmului, constatate prin introducerea tiotropiumRespimat®, nu depindeau de caracteristicile de bază şi nu erau limitate la subgrupuri specifice de pacienţi.

Astmul este o boală cronică caracterizată de o inflamare a căilor respiratorii şi de bronhoconstricţie, ce duc la un flux de aer limitat către şi dinspre plămâni, precum şi la o creştere a producerii de mucus.

Atunci când o persoană care suferă de astm intră în contact cu un factor de declanşare a bolii (de exemplu infecţii, polen, fum), căile sale respiratorii devin inflamate, umflateşiconstricţionate, fapt ce duce lacreșterea producției de mucus. Aceste reacţii pot cauza îngustarea şi iritarea căilor respiratorii, făcând respiraţia dificilă.

Persoanele care suferă de astm manifestă episoade recurente de respiraţie îngreunată, lipsă de aer, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Estimările privind numărul de persoane afectate de astm la nivel mondial variază de la 100 la 300 de milioane, anticipându-se ca acest număr să crească până la 400-450 de milioane până în anul 2025.8,9Cea mai ridicată prevalenţă a astmului se găsește în ţările industrializate. La nivel global, circa 180.000 de decese se pot atribui astmului în fiecare an, deşi există o variaţie regională la nivelul ratelor mortalităţii.

Prin evitarea factorilor de declanşare a bolii, se poate contribui la reducerea gravităţii astmului. Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, gestionarea adecvată poate controla boala şi poate permite persoanelor să se bucure de o calitate bună a vieţii.

Tiotropium este un bronhodilatator inhalator anticolinergic cu acțiune lungă şi a fost primul tratament inhalator de întreţinere care a furnizat îmbunătăţiri semnificative şi susţinute ale funcţiei plămânilor la pacienţii cu BPOC, într-o singură doză zilnică. Tiotropium acţionează prin deschiderea căilor respiratorii îngustate, și menținerea lor în acest stadiu timp de 24 de ore.

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 minute ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

31 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: