Categories: Ştiri sănătate

Descoperirea uimitoare a unor scafandri pe fundul Mării Baltice. „Nu mi s-a mai întâmplat niciodată”

Scafandrii au descoperit o epavă din secolul al XIX-lea în largul coastei suedeze „încărcată până la refuz” cu șampanie.

Grupul, originar din Polonia, făcea scufundări în Marea Baltică, la 20 de mile marine (37 km) sud de insula Öland, când a găsit întâmplător, săptămâna trecută, ambarcațiunea, considerată a fi o navă comercială, relatează The Guardian.

Apa salmastră a Mării Baltice, care adăpostește aproximativ 100 000 de epave, este o destinație atractivă pentru scafandri, arheologi marini și, mai recent, pentru jefuitori.

Scafandrii au numărat aproximativ 100 de sticle de șampanie în cala navei, precum și porțelanuri și apă minerală.

Scafandru: în 40 de ani este o premieră pentru mine

„Întreaga epavă este încărcată până la refuz cu lăzi de șampanie, apă minerală și porțelan”, a declarat pentru AFP Tomasz Stachura, liderul grupului de scafandri Baltictech.

El a spus: „Fac scufundări de 40 de ani și se întâmplă adesea să existe o sticlă sau două … să descopăr o epavă cu atât de multă încărcătură, este o premieră pentru mine”.

Fotografie: Tomasz Stachura/Baltictech

Scafandrii căutau de ani de zile nave scufundate pe fundul mării „din pură curiozitate” când au dat peste epavă. Ei au declarat că descoperirea sticlelor de apă din lut sigilate i-a ajutat să stabilească faptul că nava s-a răsturnat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Am reușit să fotografiem numele mărcii ștampilate pe o sticlă de lut, care s-a dovedit a fi una a companiei germane Selters – iar logo-ul avea această formă precisă în acea perioadă”, a declarat Stachura.

Scafandrii au declarat că au notificat autoritățile regionale suedeze cu privire la epavă, dar că le va lua timp să aducă sticlele de șampanie pe uscat.

„[Nava] zăcea acolo de 170 de ani, așa că lăsați-o să zacă acolo încă un an și vom avea timp să ne pregătim mai bine pentru operațiune”, a spus Stachura.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

6 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

26 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

45 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: