Din cuprinsul articolului
Descoperirea care ar putea revoluționa lumea medicală. Cercetătorii de la University of Virginia Cancer Center au explicat eșecul tratamentului cu puncte de control imunitar pentru cancerul ovarian prin descoperirea modului în care bacteriile intestinale interferează cu tratamentul. Medicii ar putea folosi descoperirile pentru a depăși acest eșec al tratamentului și a salva viețile a mii de femei în fiecare an.
Noua descoperire se referă la modurile surprinzătoare în care microbiomul este vital nu numai pentru menținerea sănătății, ci și pentru eficacitatea tratamentelor medicale.
Cum se poate răspândii cancerul
![cancer ovarian](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2021/05/cancer-ovarian.jpg)
În calitate de cercetător de vârf în domeniul microbiomului, Rutkowski este încântată de potențialul domeniului său de a îmbunătăți îngrijirea nu doar pentru cancerul ovarian, ci și pentru multe alte tipuri de cancer. Ea a arătat deja, de exemplu, cum un microbiom intestinal nesănătos ajută la răspândirea cancerului de sân.
„De îndată ce ne naștem, microbiomul intestinal este esențial pentru educarea sistemului nostru imunitar, astfel încât bolile să fie controlate și să nu fim afectați în acest proces de un răspuns imunitar prea exuberant”, a spus ea.
„Noi și alții descoperim impactul de anvergură pe care interacțiunile dintre microbiom și celulele imune îl au asupra aproape fiecărui aspect al ființei noastre, de la influențarea sănătății metabolice, a sănătății organelor și chiar a relației dintre intestin și creier.
Acesta este motivul pentru care este extrem de important să înțelegem modul în care relația dintre microbiomul nostru și sistemul imunitar se modifică în timpul unei boli precum cancerul, deoarece această cercetare ar putea descoperi noi terapii capabile să ajute sistemul imunitar să elimine celulele canceroase.”, mai spune Rutkowski.
Cancerul ovarian ucide fără milă
Cancerul ovarian ucide mai mult de 10 000 de femei americane în fiecare an, fiind cea mai mortală afecțiune ginecologică malignă din Statele Unite. În ciuda îmbunătățirilor în gestionarea clinică a bolii, supraviețuirea s-a îmbunătățit foarte puțin în ultimele câteva decenii.
Medicii care tratează pacientele cu cancer ovarian au fost încântați de potențialul terapiei cu puncte de control imunitar – o formă de imunoterapie care sporește capacitatea sistemului imunitar de a distruge cancerul – doar pentru a constata că tumorile ovariene erau încăpățânate să reziste.
Această abordare de tratament îmbunătățește rezultatele pentru pacienții cu melanom, cancer de vezică urinară și alte tipuri de cancer. Ce este diferit în cazul cancerului ovarian?
Rutkowski și echipa sa de cercetători au găsit în cele din urmă răspunsuri. Aceste elice, numite flageli, sunt cheia pentru care terapia cu puncte de control imunitar nu ajută pacienții cu cancer ovarian, așa cum o face în cazul pacienților cu alte tipuri de cancer.
În cazul cancerului ovarian, Rutkowski și echipa sa au stabilit că bacteriile și flagelina pe care o conțin perturbă succesul tratamentului cu puncte de control imunitar.
Flagelina provoacă comunicații celulare haotice care împiedică celulele imunitare să își găsească drumul în interiorul și în jurul tumorilor ovariene.
„Am constatat că tumorile ovariene sporesc capacitatea flagelinei din intestin de a ajunge în mediul tumoral, unde în mod normal nu ar trebui să fie”, a spus Rutkowski. „Din cauza scurgerilor din intestin, celulele imunitare care recunosc flagelina devin reprogramate pentru a sprijini creșterea tumorii în loc să sprijine uciderea tumorilor în timpul terapiei imunitare.”
Cercetătorii au descoperit că, în primele teste de laborator, au putut bloca semnalizarea haotică cauzată de flagelină pentru a restabili eficacitatea terapiei cu puncte de control imunitar.
Deși va trebui să se facă mult mai multe cercetări, descoperirile lui Rutkowski sugerează că am putea avea încă o modalitate de a transforma terapia punctului de control imun într-un instrument puternic împotriva cancerului ovarian și, în cele din urmă, de a salva vieți.