Sari la conținut

Descoperire uluitoare făcută de cercetători: Dieta care ajuta la protejarea sănătății mentale

Alimentatie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Diete

Descoperire uluitoare făcută de cercetători: Dieta care ajuta la protejarea sănătății cognitive

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că dieta și nutriția pot juca un rol important în protejarea sănătății cognitive pe măsură ce îmbătrânim. Dieta mediteraneană – cu accent pe produse proaspete, cereale, leguminoase, pește, proteine ​​animale slabe și grăsimi sănătoase, este adesea legată de îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

Acum, cercetările din jurul dietei MIND au repus această abordare nutrițională în prima pagină. Ca și în cazul studiilor anterioare, cercetările privind dieta MIND au descoperit că concentrarea pe alimentele proaspete, mai degrabă decât pe alimentele procesate, a fost asociată cu o cogniție îmbunătățită, potrivit uclahealth.org.

Analizând datele de sănătate culese de la mii de adulți în vârstă pe parcursul a cinci ani, cercetătorii au găsit o corelație între abordarea alimentară a dietei mediteraneene (și a dietelor similare) și o rată mai lentă de declin a funcției ognitive. Folosind aceste date, au creat dieta MIND.

Dieta MIND, un stil de viață de ani de zile, nu o dietă pe termen scurt

La fel ca înaintașii săi, dieta MIND pune accent pe legume proaspete, fructe și legume cu frunze verzi, fasole, leguminoase, cereale integrale, nuci, grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe. De asemenea, limitează carnea roșie, brânzeturile, prăjelile, dulciurile și alimentele procesate.

Specifică un minim de șase porții săptămânale de verdeață cu frunze, precum și două porții de fructe de pădure proaspete pe săptămână. Aceste două grupuri de alimente s-au dovedit a fi legate de rezultate cognitive îmbunătățite în studiu.

De asemenea, este important de menționat că, în studiile cu cea mai puternică legătură între dietă și sănătatea cognitivă, participanții au fost adepți de multă vreme la acest tip de alimentație. Este un stil de viață de ani de zile, nu o dietă pe termen scurt.

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Factorii suplimentari pot afecta sănătatea cognitivă. Acestea includ consumul de produse din tutun, alcool și droguri; inflamație cronică; abuz de substante; activitate fizica; angajament social; și modificări ale creierului legate de vârstă. Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății creierului. Aceasta include efort fizic de intensitate moderată, care are ca rezultat o creștere a ritmului cardiac.

Dieta și exercițiile fizice sunt factori importanți în scăderea riscului de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Ambii s-au dovedit a fi factori de risc pentru mai multe tipuri de demență, inclusiv boala Alzheimer și demența vasculară.

Contactul regulat cu alte persoane, atât în ​​medii ocazionale, cât și în cele sociale, este, de asemenea, esențial pentru a rămâne atent. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, izolarea socială este asociată cu o creștere cu 50% a riscului de a dezvolta demență.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel