Un medicament folosit pentru hipertensiune arterială încetinește și procesul de îmbătrânire și poate prelungi viața, potrivit unui nou studiu publicat în ”Aging Cell”.
Cercetătorii au demonstrat că animalele care au fost tratate cu rilmenidină, utilizată în prezent pentru tratarea hipertensiunii arteriale, atât la tineri cât și la cei în vârstă, cresc durata de viață și îmbunătățesc markerii de sănătate, informează ScienceDaily.
Rilmenidina, un medicament pentru hipertensiune prelungește viața
Ei au demonstrat, de asemenea, că durata de viață și beneficiile tratamentului cu rilmenidină la viermii rotunzi C. elegans sunt mediate de receptorul I1-imidazoline nish-1, identificând acest receptor ca o țintă potențială de longevitate.
Spre deosebire de alte medicamente studiate anterior, rilmenidina antihipertensivă orală, prescrisă pe scară largă, are potențialul de a fi folosită, în viitor, pentru prelungirea vieții, deoarece efectele ei secundare sunt rare și nu sunt grave.
Până în prezent, o dietă cu restricții calorice a fost considerată cea mai eficientă metodă anti-îmbătrânire, promovând longevitatea între specii. Dar unele studii privind restricția calorică, la oameni, au avut rezultate mixte și efecte secundare, ceea ce înseamnă că găsirea unor medicamente precum rilmenidina, care pot imita beneficiile restricției calorice, este cea mai rezonabilă strategie anti-îmbătrânire.
Profesorul João Pedro Magalhães, care a condus cercetarea, a declarat:
„Cu o populație globală care îmbătrânește, beneficiile întârzierii îmbătrânirii sunt imense. Reutilizarea medicamentelor capabile să extindă durata de viață și să contrbuie la sănătate are un potențial uriaș, neexploatat în medicina translațională. Pentru prima dată, am reușit să arătăm, pe animale, că rilmenidina poate crește durata de viață. Acum vrem să vedem dacă rilmenidina poate avea alte aplicații clinice.”
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Liverpool, ETH Zürich și Harvard Medical School și a fost finanțat de Fundația Națională pentru Știință din Elveția, LongeCity și Consiliul de Cercetare în Biotehnologie și Științe Biologice.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.