Din cuprinsul articolului
Mirosurile familiare sunt mai eficiente decât cuvintele pentru a aduce în minte o anumită memorie personală, iar mirosul lor poate ajuta o persoană deprimată la recuperarea acesteia.
O echipă de cercetători și asistenți sociali ai Școlii de Medicină de la Universitatea din Pittsburgh a arătat că mirosurile memorabile din trecutul unei persoane ar putea fi chiar folosite în cadrul clinic pentru a ajuta persoanele depresive.
Studiul, publicat tocmai în jurnalul JAMA Network Open sub titlul „Amintirea amintirilor autobiografice în urma mirosului vs. indicii verbale în rândul adulților cu tulburare depresivă majoră”, a arătat că mirosurile memorabile din trecutul unei persoane ar putea fi chiar folosite în cadrul clinic.
Mirosurile familiare din vremea copilăriei pot ajuta persoanele care suferă de depresie să iasă din ciclurile de gândire negative și să reconecteze tiparele de gândire, ajutând o vindecare mai rapidă și mai lină.
Amigdala, care face parte din sistemul limbic al creierului, este responsabil pentru procesarea emoțiilor, inclusiv detectarea fricii și pregătirea corpului nostru pentru un răspuns de urgență. Când organismul nostru percepe o amenințare, amigdala trage alarma, eliberând o mulțime de substanțe chimice în organism
Dr. Kymberly Young, un cercetător în neuroștiință care studiază amintirile autobiografice, și-a dat seama că angajarea amigdalei ajută la rechemarea memoriei.
Există dovezi extinse că persoanele cu depresie își amintesc cu greu amintiri autobiografice specifice și că, la persoanele sănătoase, mirosurile declanșează amintiri care se simt vii și „reale”, probabil pentru că implică direct amigdala prin conexiunile nervoase din bulbul olfactiv.
„A fost surprinzător pentru mine că nimeni nu s-a gândit să se uite la momentele de aducere aminte la indivizii depresivi folosind indicii de miros înainte”, a spus Young, autor principal al studiului și profesor asociat de psihiatrie la facultatea de medicină.
Tulburarea depresivă majoră implică deficite în reamintirea memoriei autobiografice, despre care se crede că provine din întreruperi în amintirea efortului. Înțelegerea dacă aceste deficite sunt atenuate atunci când amintirea este stimulată mai direct, deoarece de indicii de miros, ar putea duce la intervenții terapeutice.
Prin urmare, Young a decis să testeze dacă angajarea amigdalei ar putea ajuta persoanele deprimate să își acceseze amintirile mai eficient. Și mai degrabă decât să folosească teste de scanare cerebrală costisitoare și adesea inaccesibile, ea a decis să folosească mult mai puțin tehnologie.
În acest studiu, ea le-a prezentat participanților la studiu o serie de fiole de sticlă opace care conțin mirosuri familiare puternice, de la portocale și cafea măcinată până la cremă de pantofi și chiar și alifie pentru frecție.
După ce le-a cerut participanților să simtă mirosul flaconului, Young le-a cerut să-și amintească o anumită amintire, indiferent de bună sau rea. Cercetătorul în neuroștiință a fost surprins să descopere că amintirea memoriei era mai puternică la indivizii depresivi care au primit semne de miros spre deosebire de semne de cuvinte.
Cei care au primit indicii de miros au avut mai multe șanse să-și amintească o amintire a unui anumit eveniment (de exemplu, că au mers la o cafenea vinerea trecută) decât amintiri generale (că au mai fost la cafenele).
Amintirile stimulate de mirosuri au fost, de asemenea, mult mai vii și mai captivante și mai reale.
În mod emoționant, a spus Young, chiar dacă nu le-a cerut participanților să-și amintească în mod specific amintirile pozitive, rezultatele arată că participanții au mai multe șanse să-și amintească evenimente pozitive.
Young se pregătește să înceapă studii mai avansate din punct de vedere tehnologic, folosind un scaner cerebral pentru a demonstra că mirosurile ajută la implicarea amigdalei persoanelor deprimate mai eficient decât indiciile de cuvinte, dar, între timp, ea este încântată de progresul deja făcut.
„Dacă îmbunătățim memoria, putem îmbunătăți rezolvarea problemelor, reglarea emoțiilor și alte probleme funcționale pe care indivizii depresivi le întâmpină adesea”, a concluzionat Young.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…