Categories: Ştiri sănătate

Cercetător român de la Cambridge, descoperire uimitoare în tratarea bolii care afectează sistemul nervos

Descoperire uimitoare în tratarea bolii Parkinson, o tulburare progresivă care afectează sistemul nervos și părțile corpului controlate de nervi. Simptomele încep încet. Primul simptom poate fi un tremor abia vizibil într-o singură mână. Tremorurile sunt frecvente, dar tulburarea poate provoca, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcării.

George Balmuş, un mare cercetător român de la Cambridge,  a făcut o descoperire ce ar putea revoluționa tratamentul pentru cei afectați de boala Parkinson.

Progres medical ce ar putea aduce beneficii semnificative bolnavilor

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

George Balmuş și echipa sa au dezvoltat un medicament care inhibă sau elimină proteina USP30, distrugând astfel mitocondriile afectate în cazul bolii Parkinson, potrivit stiridiaspora.ro.

Pentru că boala Parkinson afectează peste 6 milioane de oameni în întreaga lume,  cercetarea lui Balmuş ar putea oferi o soluție eficientă pentru această afecțiune neurodegenerativă. Acest progres medical ar putea aduce beneficii semnificative celor peste 70.000 de români care suferă de Parkinson.

„Mitocondriile care sunt componente celulare. În boala Parkinson, aceste mitocondrii, aceste centrale energetice sunt afectate. Ce am observat noi, este ca prin inhibarea sau scoaterea din celule a unei proteine care se numește USP30, putem distruge practic mitocondriile care sunt bolnave”, a declarat George Balmuş, cercetător.

Investiții în cercetare în România

Balmuş subliniază nevoia de mai multe investiții în cercetare în România și spune că a ales să plece din țară pentru a-și continua cariera științifică. Cercetătorul menține, totuși, o colaborare cu Institutul de Neuroștiințe din Cluj-Napoca.

„Sunt foarte interesat să am această relație cu România și să creștem cât mai mult știință din România. Cred că asta poate fi spus despre toți românii care sunt plecaţi şi fac cercetare”, a declarat George Balmuş, cercetător.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, România alocă sub 20 de euro per locuitor pentru cercetare, în timp ce media europeană ajunge la 244 de euro.

În cadrul eforturilor de a menține minți strălucite în țară, Ministerul Cercetării din România promite o creștere substanțială a bugetului de cercetare pentru anul viitor, de la 2 miliarde la 5,4 miliarde de lei.

„România are o mină e aur prin mintile geniale pe care le da lumii si din acest punct de vedere, eu cred ca statul roman in ultimii 33 de ani a facut insuficient pentru ei”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării. Legea, aflată la stadiu de draft, ar putea intra în vigoare de la anul.

Acest demers ar putea contribui la stoparea „exodului” de cercetători români către alte țări și la valorificarea potențialului științific al țării.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: