Sari la conținut

Descoperire uimitoare! Cafeaua scade tensiunea arterială și protejează inima. Cantitatea optimă

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Poți să bei cafea dacă suferi de hipertensiune arterială? Ei bine, spre suprinderea tuturor cafeau nu crește tensiunea arterială. Din contră, o scade și protejează inima, spun cercetătorii.

Cafeaua este printre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Potrivit British Coffee Association, oamenii consumă zilnic aproximativ două miliarde de cești de cafea. Potrivit cercetătorilor, cafeaua este benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Un studiu a constatat că persoanele care beau 3-5 cești de cafea zilnic au un risc de boli cardiovasculare mai scăzut decât cei care beau în cantități mai mici.

Recent, cercetătorii au evaluat modul în care consumul de cafea afectează  nivelul tensiunii arteriale. S-a constatat că un consum regulat de cafea poate duce la scăderea tensiunii arteriale.

Consumul de cafea și tensiunea arterială sistolică

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat datele medicale de la 720 de bărbați și 783 de femei din Brisighella Heart Study (BHS), un studiu care a început în 1972 și a implicat populația rurală din Brisighella, un oraș mic din nordul Italiei.

Studiul a evaluat clinic participanții la fiecare patru ani. În analizele lor, cercetătorii au comparat diverse măsurători ale tensiunii arteriale cu consumul de cafea auto-raportat. Dintre participanți:

  • 14,6% nu au băut cafea în mod regulat
  • 27% au băut o ceașcă de cafea pe zi
  • 48,3% au băut două cești de cafea pe zi
  • 6,6% au băut trei cești de cafea pe zi
  • 3,5% au băut mai mult de trei ceștide cafea pe zi

Cercetătorii au descoperit că cei care au băut două cești de cafea pe zi sau mai mult de trei cești aveau tensiune arterială sistolica semnificativ mai scăzută decât cei care nu consumau cafea.

Tensiunea arterială sistolică măsoară presiunea din artere atunci când inima bate. Nivelurile mai ridicate ale tensiunii arteriale sistolice suntasociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Ei au descoperit, de asemenea, o corelație între un număr mai mare de cești de cafea consumate și alte măsuri ale tensiunii arteriale, inclusiv presiunea pulsului periferic (PP) mai scăzută – rata cu care sângele circulă prin corp.

Ei au remarcat, totuși, că consumul de cafea nu a afectat rigiditatea arterială – pierderea treptată a elasticității arterelor – care se corelează cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, demență și deces.

Dr. Yu-Ming Ni, cardiolog de cardiologie non-invazivă la MemorialCare Heart and Vascular Institute din Orange Coast Medical Center din Fountain Valley,SUA care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„Cei care au băut 2 cești de cafea au avut o tensiune arterială mai mică cu 5 puncte în medie decât cei care nu au băut cafea. Efectul a fost mai mare pentru cei care au băut mai mult de 3 cești de cafea, cu o tensiune arterială mai mică cu 9 puncte în medie, comparativ cu cei care nu au băut cafea. Această tendință de scădere a tensiunii arteriale la un consum mai mare de cafea a persistat pentru diferite tipuri de măsurători ale tensiunii arteriale, inclusiv o estimare a unei măsurători mai fiabile a tensiunii arteriale numită tensiune arterială centrală.

O meta-analiză recentă a patru studii similare a scos la iveală constatări similare, așa că acest studiu se adaugă la un corp de dovezi existente care sugerează o relație între consumul mai mare de cafea și tensiunea arterială scăzută.”

Cum afectează cafeaua tensiunea arterială

Întrebat despre modul în care consumul de cafea poate reduce tensiunea arterială, dr. Robert Segal, fondatorul Manhattan Cardiology, Medical Offices of Manhattan, și co-fondatorul LabFinder, care nu este implicat în studiu, a spus pentru MNT:

„Cofeina din cafea poate crește temporar tensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos simpatic, dar pe termen lung, consumul regulat de cafea poate duce la o mică scădere a tensiunii arteriale datorită sensibilității îmbunătățite la insulină și efectelor antioxidante.”

Dr. John Higgins, M.B.A., M.Phil., cardiolog sportiv la UTHealth Science Center din Houston – McGovern Medical School și Memorial Hermann Ironman Sports Medicine Institute, Houston, TX, care nu este implicat în studiu, a mai spus:

„Anumiți antioxidanți din cafea, de exemplu flavonoidele stimulează producția de oxid nitric, care ajută la dilatarea pereților vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale, precum și alte minerale precum magneziul, potasiul, niacina și vitamina E, pot combate îmbătrânirea vaselor de sânge blocând procesul de oxidare dăunător și reducând efectele nocive. inflamaţie. Mai puțină inflamație și mai mult oxid nitric înseamnă scăderea tensiunii arteriale.”

Pe același subiect, dr. Shannon Hoos-Thompson, cardiolog la Universitatea din Kansas Health System, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT:

„Acesta este un subiect care a fost analizat în mod repetat. Concluzia generală este că un consum regulat de cafea cu moderație este sigur, fără beneficii sau riscuri clare pentru sănătatea cardiovasculară.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel