Categories: Ştiri sănătate

Descoperire revoluționară: un bisturiu inteligent care depistează cancerul de col uterin în doar câteva secunde

Acest bisturiu chirurgical inteligent poate detecta cancerul în câteva secunde. Cuțitul inteligent chirurgical (iKnife) poate identifica rapid țesuturile umane în timp real și este o formă de spectrometrie de masă ambientală.

Un bisturiu chirurgical nou dezvoltat ar putea ajuta strategiile de tratament pentru cancer prin creșterea timpului de diagnosticare și recomandarea unui tratament la timp. Cuțitul chirurgical ar putea detecta cancerul uterin în câteva secunde, permițând un diagnostic mai rapid. Cercetătorii au spus că întârzierile în diagnosticarea și tratamentul cancerului endometrial au un impact negativ asupra supraviețuirii pacientului.

Denumit spectrometrie de masă cu ionizare prin evaporare rapidă (REIMS), bisturiul chirurgical inteligent (iKnife) poate identifica rapid țesuturile umane în timp real și este o formă de spectrometrie de masă ambientală.

Experții de la Colegiul Imperial din Londra au dezvăluit că bisturiul chirurgical inteligent ar putea găsi prezența cancerului endometrial folosind metode electrochirurgicale standard. S-a demonstrat deja că iKnife identifică corect diferite tipuri de țesuturi, inclusiv plămâni, colon și ficat.

Detaliile noilor descoperiri au fost publicate în jurnalul medical Cancers, care afirmă că scopul studiului a fost acela de a stabili dacă iKnife poate identifica corect cancerul endometrial din probele de biopsie Pipelle ale endometrului. Cercetătorii au testat sistemul analizând probele de țesut de biopsie de la 150 de femei cu cancer uterin suspectat, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnostic.

Echipamentul chirurgical folosește metode electrochirurgicale standard pentru a genera aerosoli chirurgicali care sunt apoi investigați de un spectrometru de masă pentru a furniza semnături tisulare în timp real. A diagnosticat cu încredere cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%.

Cancerul endometrial este cel mai frecvent cancer ginecologic din lumea occidentală

Cancerul endometrial este cel mai frecvent cancer ginecologic din lumea occidentală, cu peste 120.000 de cazuri noi diagnosticate pe an în Uniunea Europeană. Biopsiile pot fi obținute prin prelevare de endometru în ambulatoriu sau prin histeroscopie, fie de la pacienți ambulatoriu, fie de la pacienți internați, iar diagnosticul histologic poate dura până la două săptămâni.

„S-a demonstrat că iKnife diferențiază în mod clar tipurile de țesut, cum ar fi plămânul, ficatul și colonul, pe baza profilurilor lipidomice derivate din țesut, locații inclusiv țesuturi de colon, sân, cervical și ovarian”, au spus cercetătorii în lucrare.

„iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm persoanele văzute în clinicile cu acces rapid cu sângerări vaginale anormale semnificative, care au fost trimise pentru un posibil diagnostic de cancer endometrial. Cu acuratețea sa ridicată a diagnosticului de 89% și valoarea predictivă pozitivă de 94%, s-ar putea asigura imediat persoana cu privire la probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife este negativ și ar putea accelera testele și scanările suplimentare și tratamentul pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului”, a declarat pentru The Guardian profesorul Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

2 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

2 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

3 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

3 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

4 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

4 ore ago

Citeste si: