Din cuprinsul articolului
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Tulane din SUA au făcut o descoperire revoluționară ce va ajuta diagnosticarea rapidă și sigură a unei boli ce se află pe locul doi în topul bolilor infecțioase, la nivel mondial, ca mortalitate: tuberculoza (TBC). Rezultatul apare în două ore.
Este vorba de un nou test de sânge extrem de sensibil pentru depistarea tuberculozei (TBC), care detectează fragmente de ADN ale bacteriei Mycobacterium tuberculosis, cea care provoacă boala. Este o descoperire revoluționară având în vedere că, în prezent, majoritatea testelor existente pentru tuberculoză testează doar sputa, acel mucus din plămâni. Din păcate, colectarea sputei este un procedeu dificil, ce ia timp, mai ales în cazul copiilor mici. Iar TBC este în topul bolilor infecțioase ca mortalitate, la nivel mondial, după COVID-19.
Potrivit datelor OMS, în 2020, un număr de zece milioane de persoane au contractat TBC. Dintre aceștia, arată aceeași sursă, au murit 1,5 milioane de oameni. Numărul mare de decese în rândul pacienților diagnosticați cu tuberculoză este cauzat și de faptul că boala este depistată târziu în multe dintre cazuri. Până la acest test, pacienții sunt greu de diagnosticat.
Testul rapid pentru TBC, vital și pentru pacienții infectați cu HIV
Potrivit cercetărilor americani de la Universitatea Tulane din SUA, cei care au descoperit acest test rapid pentru TBC, diagnosticul poate fi aflat mai dificil în cazul pacienților infectați cu HIV, deoarece bolnavii pot avea puține bacterii în spută. În aceste cazuri, testele vor avea rezultate fals negative prin metodele actuale de testare.
„Acest test oferă rezultate exacte de diagnostic, poate estima progresia bolii și poate monitoriza tratamentul. Această descoperire va ajuta medicii să intervină rapid în tratament și să reducă riscul de deces, în special al copiilor care trăiesc cu HIV“, a declarat Tony Hu, șeful catedrei de Biotehnologia Inovației, din cadrul universității americane Tulane, autorul principal al studiului.
Testul este bazat pe tehnologia de editare genetică CRISPR și identifică ADN-ul liber din bacili vii de mycobacterium tuberculosis. Ținta de screening eliberată în sânge se disipează foarte repede și astfel este posibilă o imagine în timp real a infecției active. Astfel, rezultatul apare în două ore.
Cercetătorii au testat probe de sânge conservate de la 73 de adulți și copii suspecți de TBC și a contactelor asimptomatice ale acestora, din Africa. Potrivit rezultatelor, testul a identificat TBC la adulți cu o sensibilitate de 96,4% și o specificitate de 94,1% și la copii cu o sensibilitate de 83,3% și o specificitate de 95,5%.
Cercetătorii au testat și 153 de probe de sânge de la copii spitalizați în Kenya, pacienți infectați cu HIV, cu un risc ridicat de TBC, care au prezentat cel puțin un simptom al bolii. Noul test a identificat toate cele 13 cazuri confirmate de TBC și a indicat aproape 85% dintre cazurile neconfirmate, cazuri care fuseseră diagnosticate în baza simptomelor clinice, în absența unui standard de testare.