Sari la conținut

Descoperire revoluționară: primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar

Janusz Racz primește prima injecție de imunoterapie cu ARNm a BioNTech pentru cancerul pulmonar cu celule non-small la spitalul University College din Londra. Fotografie: Aaron Chown/PA

Medicii au început testarea pe pacienți a primului vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar pe bază de ARNm, experții salutând potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în lume, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.

În prezent, experții testează o nouă injecție care instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase – apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.

cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images

34 de centre de cercetare din șapte țări

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia, informează The Guardian.

În Regatul Unit există șase centre, situate în Anglia și Țara Galilor.

În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadii incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau cancer recurent – vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia. Aproximativ 20 vor fi din Regatul Unit.

Injecția utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar cu markeri tumorali din NSCLC pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp neatinse celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie.

„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat Prof. Siow Ming Lee, consultant oncolog medical la University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), care conduce studiul în Marea Britanie.

„Este simplu de administrat și puteți selecta antigene specifice în celula canceroasă și apoi le puteți viza. Această tehnologie este următoarea mare fază a tratamentului cancerului.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel