Din cuprinsul articolului
Experţii estimează că, până în 2030, cancerul pancreatic va depăși ca rată de incidenţă cancerul colorectal, de sân și de prostată și va deveni a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial.
Simptomele acestui tip de cancer apar târziu, ceea ce împiedică un diagnostic într-un stadiu incipient, scăzând şansele de supraviețuire. În plus, prognosticul sumbru al cancerului pancreatic este legat de prezența unei populații de celule numite celule stem asemănătoare cancerului (CSC).
S-a demonstrat că acestea cresc rezistența la chimioterapie, astfel încât anihilarea CSC-urilor a apărut ca un obiectiv esențial al tratamentului cancerului pancreatic.
Cercetătorii au descoperit o proteină care blochează creșterea celulelor stem asemănătoare celulelor canceroase, ca posibil tratament pentru cancerul pancreatic. Echipa de la NDORMS, divizia medicală a universității Oxford, din Anglia, a emis ipoteza că proteinele epigenetice – care mediază semnalele epigenetice – sunt esențiale pentru a menține proprietățile de rezistență ale acestor CSC.
Cercetătorii de la Oxford au început să caute ținte și au identificat proteina BRD9 ca fiind un reglator al comportamentului CSC, ceea ce o face o țintă terapeutică atractivă pentru eliminarea specifică a CSC în cancerul pancreatic. „Am căutat potențiale ținte care să regleze caracteristicile acestor CSC”, a declarat Siim Pauklin, bursier la NDORMS, potrivit 360medical.ro.
Printr-un proces de screening, echipa a identificat proteina BRD9 și a descoperit că inhibarea acestei proteine reduce semnificativ auto-reînnoirea CSC-urilor și rezistența la chimioterapie. Această descoperire ar putea deschide noi oportunități pentru tratamentul cancerului pancreatic.
Prin țintirea BRD9 s-ar putea îmbunătăți penetrarea medicamentelor pentru eliminarea celulelor stem canceroase, îmbunătățind astfel rezultatele pacienților. Autorii studiului sunt încrezători că aceste descoperiri ar putea ajuta ca tratamentele să fie mai eficiente și să crească supraviețuirea pacienților cu cancer pancreatic.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…