Din cuprinsul articolului
Cercetătorii americani au descoperit un reglator-cheie al răspunsului imunitar anticancer care ar putea ajuta la vindecarea bolilor oncologice.
Un studiu realizat de oamenii de știință de la Colegiul medical Baylor, din Texas, arată că, la modelele animale de cancer de sân și de prostată, eliminarea genei SRC-3, în special într-un tip de celule imunitare numite celule T reglatoare (Treg), a declanșat un răspuns anticancer pe tot parcursul vieții care a eradicat cancerul fără efectele secundare tipice observate cu alte terapii.
Mai mult, transferul de Treg fără SRC-3 la animalele purtătoare de tumori de cancer de sân a dus, de asemenea, la eliminarea pe termen lung a tumorii fără efecte secundare negative.
Descoperirile încurajează continuarea investigațiilor pentru a determina valoarea acestei abordări în tratarea cancerului la om, potrivit cercetării publicate în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS” şi citat de 360medical.ro.
„În urmă cu mai bine de 30 de ani, am descoperit o proteină, pe care am numit coactivator al receptorilor de steroizi (SRC), care este necesară pentru reglarea eficientă a activității genelor”, a declarat autorul corespondent al studiului, dr. Bert W. O’Malley, profesor de biologie moleculară și celulară la Colegiul medical Baylor.
„De atunci, am descoperit că o familie de SRC (SRC-1, SRC-2 și SR-3), reglează activitatea unei varietăți de funcții celulare”, a precizat medicul. De-a lungul anilor, laboratorul său a făcut cercetări asupra SRC-3 și rolului său în cancer.
SRC-3 nu numai că este foarte bine exprimat în toate cancerele umane și joacă un rol în creșterea tumorilor, dar este, de asemenea, puternic exprimat în celulele Treg care reglează răspunsul imunitar la cancer.
Intrigați de abundența SRC-3 în Treg și bănuind că acesta ar putea juca un rol în controlul progresiei cancerului, echipa a investigat efectul eliminării genei SRC-3 din aceste celule imune asupra creșterii cancerului de sân.
Echipa a generat șoareci cărora le lipsește gena SRC-3 doar în celulele Treg și apoi au comparat progresia cancerului de sân la acești șoareci cu progresia la șoarecii care aveau gena SRC-3. „Am fost surprinși de rezultate”, a declarat dr. O’Malley.
„Tumorile sânului au fost eradicate în cazul animalelor care nu au avut SRC-3. O injecție ulterioară de celule canceroase suplimentare la acești șoareci nu a dat naștere la noi tumori, demonstrând că nu a fost nevoie să se genereze o inactivare suplimentară a SRC-3 pentru a susține rezistența tumorală”, a explicat medicul.
El a precizat faptul că transferul acestor celule la animale purtătoare de tumori canceroase de sân a dus, de asemenea, la eradicarea cancerului. Echipa a obținut rezultate similare și în cazul cancerului de prostată.
În același studiu, cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, că Treg lipsite de SRC-3 au mediat eradicarea de lungă durată a tumorilor prin modificarea eficientă a mediului din jurul tumorii într-unul care a favorizat eliminarea cancerului.
Folosind o varietate de tehnici de laborator, dr. O’Malley și colegii săi au descoperit că Treg modificate au proliferat intens și s-au infiltrat preferențial în tumorile sânului, unde au eliberat compuși care au generat un răspuns imunitar antitumoral.
Pe de o parte, compușii au facilitat intrarea celulelor imune – celulele T și celulele ucigașe naturale – care au atacat direct tumora și, pe de altă parte, Treg modificate au blocat alte celule imune care au încercat să oprească răspunsul anti-tumoral.
„Alte tratamente publicate par să reducă povara tumorală sau să elimine cancerul pentru o perioadă de timp, dar în majoritatea cazurilor acesta revine. Descoperirile noastre pe modele animale sunt primele care arată că Treg lipsite de SRC-3 eradică tumorile canceroase stabilite și par să confere protecție de lungă durată împotriva recidivei”, a declarat primul autor al studiului, dr. Sang Jun Han, profesor asociat de biologie moleculară și celulară și în cadrul Centrului de medicină reproductivă de la Baylor.
„Suntem foarte entuziasmați de rezultate care justifică continuarea investigațiilor pentru a transpune descoperirile într-o terapie nouă, mai eficientă și mai durabilă împotriva cancerului”, au mai precizat autorii studiului.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…