Din cuprinsul articolului
Boala Parkinson este o afecțiune cronică ce afectează sistemul nervos central, provocând simptome invalidante în timp, precum dificultăți de mers, tremurături, declin cognitiv și, în cele din urmă, demență.
Deși în prezent nu există o terapie care să vindece boala, anumite tratamente pot ameliorare calitatea vieţii a milioane de pacienţi din întreaga lume. O nouă descoperire revoluţionară explică ştiinţific cum se declansează boala, oferind sperante pentru tratamente inovatoare în viitor.
Într-un nou studiu, publicat în revista de specialitate Molecular Psychiatry, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvăluit noi informații despre funcționarea creierului la pacienții cu Parkinson. Profesorul Shohreh Issazadeh-Navikas, coordonatorul studiului a explicat cum apar simptomele ce orientează diagnosticul de boală Parkinson.
„Pentru prima dată, putem arăta că mitocondriile, producătorii de energie vitală din celulele creierului, în special din neuroni, suferă leziuni, ceea ce duce la întreruperi în ADN-ul mitocondrial. Acest lucru inițiază și răspândește boala ca un incendiu sălbatic prin creier”, a declarat acesta, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Examinând atât creierul uman, cât și pe cel al șoarecilor, cercetătorii au descoperit că afectarea mitocondriilor din celulele creierului apare și se răspândește atunci când aceste celule au defecte în genele de răspuns antiviral.
Oamenii de ştiinţă speră că acest studiu va ajuta la mai buna înțelegere a bolii și va fi un punct de plecare pentru dezvoltarea de tratamente inovative și pentru măsurarea eficacității tratamentului pentru boala Parkinson. În plus, se are în vedere posibilitatea detectării ADN-ului mitocondrial deteriorat în fluxul sanguin, ceea va face posibilă diagnosticarea bolii sau evaluarea răspunsurilor la tratament printr-un simplu test de sânge.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…