Din cuprinsul articolului
Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, oamenii de știință au descoperit o nouă clasă de antibiotice și s-au folosit de inteligența artificială. Noile antibiotice pot distruge o bacterie rezistentă la medicamente care provoacă în fiecare an mii de decese.
Această nouă clasă de antibiotice are capacitatea de a trata infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente, se arată într-un raport publicat de revista Nature.
Specialiștii au folosit un model bazat pe inteligența artificială pentru a prezice eficiența, dar și nivelul de toxicitate al noului compus.
În acest caz, cercetătorii s-au concentrat pe Staphylococcus aureus rezistent la antibioticul meticilină.
Infecțiile cu MRSA pot varia de la simptome ușoare până la agravarea lor, cum ar fi pneumonia sau infecții ale sângelui.
Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial
Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, peste 1,2 milioane de decese fiind raportate numai în 2019. Experții prezic că acest număr va continua să crească în următoarele decenii. Prin urmare, descoperirea este de maximă importanță pentru perioada pe care o trăim, scrie New Scientist.
În cadrul experimentelor, oamenii de știință au testat noul antibiotic pe bacteria Staphylococcus aureus (MRSA), care este rezistentă la meticilină, dar și pe Enterococcus, care este imună la medicamentele utilizate în mod obișnuit.
Numai în UE aproape 150.000 de infecții cu MRSA apar în fiecare an și cel puțin 35.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).