Din cuprinsul articolului
O descoperire revoluționară a unor cercetători: celule întinerite cu 30 de ani. Tinerețe fără bătrânețe…, dar bazată pe o tehnică premiată cu Nobel…
O descoperire revoluționară pare să transforme în realitate mitul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”: un grup de cercetători de la Institutul Babraham din Marea Britanie a realizat o descoperire revoluționară prin dezvoltarea unei metode de „salt în timp” a celulelor pielii umane. Celulele au fost întinerite cu 30 de ani, fără să-și piardă funcția specializată. Această nouă metodă, bazată pe tehnica premiată cu Nobel (folosită de oamenii de știință pentru a produce celule stem), depășește problema ștergerii complete a identității celulelor prin oprirea reprogramării la o parte din proces. În urma studiilor, cercetătorii de la Institutul Babraham au reușit să găsească echilibrul precis între reprogramarea celulelor, ceea ce le face mai tinere din punct de vedere biologic. Pe de altă parte, le permite acestora să își recapete funcția celulară specializată.
Pentru a demonstra că celulele pot fi întinerite, cercetătorii au căutat semne distinctive în procesul de îmbătrânire. Potrivit doctorului Diljeet Gill, care a participat la studiu ca doctorand, „cunoștințele noastre asupra îmbătrânirii la nivelul moleculelor a progresat în ultimii zece ani, ceea ce a dus la tehnici moderne de cercetare. Rezultatele noastre reprezintă un mare pas înainte în înțelegerea modului de reprogramare a celulelor. Am demonstrat că celulele pot fi întinerite fără a-și pierde funcțiile normale iar această întinerire este practic o restaurare a funcțiilor celulelor îmbătrânite”.
De asemenea, profesorul Wolf Reik, cel care a condus studiul, spune că această descoperire i-ar putea ajuta pe viitor să „poată identifica gene care pot întineri fără a fi nevoie de reprogramare”, targetul principal fiind cele care reduc efectele îmbătrânirii.
Tehnica folosită își are originile în anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh au dezvoltat o metodă de a transforma o celulă adultă de glandă mamară prelevată de la o oaie într-un embrion. Aceasta a dus la crearea oii clonate Dolly. Scopul echipei de cercetători de la Roslin nu a fost acela de a crea clone de oaie sau chiar de om, ci de a folosi tehnica pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane. Cercetătorii sperau că ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi mușchi, cartilaje și celule nervoase, pentru a înlocui părți ale corpului uzate.
Tehnica Dolly a fost simplificată în 2006 de către profesorul Shinya Yamanaka, pe atunci la Universitatea din Kyoto. Noua metodă, numită IPS, presupunea adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile. În 2007, Shinya Yamanaka (laureat al Premiului Nobel în 2012) a fost primul om de știință care a reușit să transforme celulele normale, care au o funcție specifică, în celule stem, care au capacitatea specială de a se dezvolta în orice tip de celule.
Procesul complet de reprogramare a celulelor stem durează aproximativ 50 de zile, cu ajutorul a patru molecule cheie numite factorii Yamanaka. Noua metodă, numită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka timp de doar 13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele și-au pierdut temporar identitatea. Celulelor reprogramate parțial li s-a dat timp să crească în condiții normale, pentru a observa dacă funcția lor specifică de celule cutanate a revenit. Analiza genomului a arătat că celulele și-au recăpătat markerii caracteristici celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate.
Cercetarea este publicată în revista eLife și, deși se află într-un stadiu incipient de explorare, ar putea revoluționa medicina regenerativă.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…