Sari la conținut

Descoperire majoră. Un supliment proteic, folosit de sportivi, ar putea preveni și stopa boala Alzheimer

alzheimer
Sursă foto: Pixabay

Boala Alzheimer este cea mai comună afecțiune neurodegenerativă la nivel mondial și cea mai obișnuită formă de demență. Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, cazurile de Alzheimer sunt de așteptat să crească. Până în 2050, se estimează că în jur de 13 milioane de oameni vor trăi cu Alzheimer în Statele Unite, față de 6 milioane în prezent.

Cercetările sunt în desfășurare pentru dezvoltarea tratamentelor și strategiilor de prevenire pentru Alzheimer. În prezent, nu există încă un remediu pentru această afecțiune.

Un nou studiu a descoperit că un supliment proteic folosit de culturiști,  numit acid β-hidroxi-β-metilbutiric (HMB) ar putea proteja împotriva declinului cognitiv legat de vârstă. HMB este disponibil sub formă supliment la vânzare liberă și este în general considerat sigur pentru utilizare.

Înțelegerea mai profundă a modului în care HMB influențează declinul cognitiv ar putea contribui la dezvoltarea tratamentelor și strategiilor de prevenire a bolii Alzheimer.

Recent, cercetătorii au examinat efectele HMB asupra unor șoareci de laborator cu Alzheimer.

HMB îmbunătățește plasticitatea creierului

Cercetătorii au început prin studierea efectelor HMB asupra neuronilor din hipocamp. Hipocampul este o regiune  a creierului implicată în  formarea și recuperarea memoriei. Este printre primele zone ale creierului care sunt afectate de boala Alzheimer.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că HMB a crescut semnificativ densitatea spinilor dendritici – mici proeminențe ale neuronilor care îi ajută să comunice între ei. Spinii dendritici mai mari și mai densi indică circuite neuronale care funcționează mai bine.

Au constatat de asemenea că HMB a crescut nivelurile diferiților factori neurotrofici cunoscuți pentru rolul lor în funcționarea neuronală. Aceștia includ BDNF – cunoscut pentru stimularea creșterii și diferențierii neuronilor și a sinapselor, și CREB – care controlează expresia genelor și este important pentru neuronii dopaminergici.

Cercetătorii au remarcat că aceste modificări înseamnă că HMB îmbunătățește plasticitatea hipocampului, cel puținîn cazul culturilor celulare.

Îmbunătățirea capacității de învățare și memorare cu ajutorul HMB

Cercetătorii au urmărit apoi dacă descoperirile lor se aplică și la șoarecii vii. Pentru a realiza acest lucru, au administrat HMB oral modelelor de șoareci cu Alzheimer, timp de o lună.

Similar culturilor celulare, HMB a crescut plasticitatea hipocampului la șoarecii vii, lucru dovedit prin creșterea numărului de factori neurotrofici și al celui de spini dendritici.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, modul în care HMB a influențat memoria și învățarea printr-un test al labirintului.

Astfel au descoperit că HMB a îmbunătățit performanța modelelor de șoareci cu Alzheimer, indicând că suplimentul îmbunătățește capacitatea de învățare și memoria.

Cercetătorii au investigat apoi modul în care HMB afectează acumularea plăcilor de beta-amiloid în hipocamp. Au descoperit că administrarea orală a HMB a redus semnificativ nivelurile de beta-amiloid la nivelul hipocampului și al cortexului – suprafața exterioară a creierului, care are un rol cheie în învățare, raționament și rezolvarea problemelor.

Cu ajutorul testelor suplimentare, cercetătorii au descoperit că HMB își exercită efectele cognitive prin interacțiunea cu receptorul activat de proliferatorul peroxizomelor alfa (PPARα), un receptor de semnalizare din creier care ajută la metabolizarea acizilor grași. Modelele de șoareci cu Alzheimer care nu aveau PPARα nu au avut aceleași beneficii cognitive ca cele care aveau receptorul.

Limitări

Dr. Howard Pratt, psihiatru și director medical certificat la Community Health of South Florida, Inc. (CHI), SUA, care nu a fost implicat în studiu, a vorbit despre limitările acestuia.

„O limitare a studiului este faptul că memoria șoarecilor a fost evaluată pe baza abilității lor de a naviga prin labirinturi. Acum, se știe că HMB poate crește și forța musculară, deci nu putem exclude acest lucru ca factor în îmbunătățirea performanței șoarecilor,” a precizat psihiatrul, pentru Medical News Today.

Specialisul a adăugat că, studiul a implicat șoareci, așa că e nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă descoperirile se aplică și oamenilor.

Dr. Thomas Gut, asociat al catedrei de medicină la Staten Island University Hospital, din SUA, care nu a fost implicat în studiu, a remarcat, totuși, că din cauza variației modului în care se prezintă Alzheimer la oameni, nu există „nicio garanție că HMB ar putea fi de folos pentru toți pacienții cu Alzheimer, chiar dacă pot fi produse în studii clinice rezultate similare.”

Ar putea HMB să fie folosit ca supliment oral pentru Alzheimer?

Dr. Gut a spus că HMB are potențial în tratamentul Alzheimer.

„Pe baza studiilor pe șoareci, s-a descoperit că HMB poate ajuta la reducerea unor factori care sunt în mod obișnuit asociați cu boala Alzheimer și pierderea memoriei. S-a constatat că HMB reduce prezența anumitor depozite de plăci și îmbunătățește potențial conexiunile în zonele critice ale creierului,” a spus medicul pentru MNT.

Dr. Swerdlow a remarcat că una dintre descoperirile cheie ale acestui studiu este ideea că metabolismul energetic poate controla acumularea proteinelor și nu invers.

„Astfel, tratamentele care vizează metabolismul energetic al creierului pot influența creierul afectat de Alzheimer mai mult decât tratamentele care vizează direct plăcile. Dacă un supliment oral de [HMB] s-a dovedit a fi fie preventiv, fie un tratament pentru demență, ar ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienții cu demență, precum și la calitatea vieții familiilor acestora”, a precizat dr. Howard Pratt

Dr. Russell Swerdlow, neurolog și director al University of Kansas Alzheimer’s Disease Research Center, care nu a fost de asemenea implicat în studiu a precizat:

„Extinderea constatărilor de la modelele de șoareci la oameni este întotdeauna dificilă, dar uneori există lecții importante. Poate lecția aici este că metabolismul legat de energie nu joacă doar un rol important în funcția creierului, ci afectează și în mod profund caracteristicile asociate cu Alzheimer, cum ar fi plăcile de amiloid.”

Cum să reduci riscul de demență

„ÎChiar dacă încă nu cunoaștem cauza demenței, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce riscul,” a spus dr. Pratt.

„Printre [modalitățile de reducere a riscului de demență] se numără renunțarea la fumat, dacă fumezi, menținerea sub control a tensiunii arteriale, diagnosticarea diabetului și tratamentul acestuia, precum și adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Și când vine vorba de demență, cu cât o tratezi mai devreme, cu atât este mai bine,” a concluzionat specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel