Din cuprinsul articolului
Descoperire incredibilă. Ce se află sub scoarța Planetei Marte. NASA are tot mai multe șanse să detecteze viață extraterestră pe Marte.
Potrivit oamenilor de știință, informează businessinsider.com, porii scoarței marțiene au păstrat o rezervă de apă lichidă la o adâncime cuprinsă între 11 și 21 kilometri sub suprafață.
Aceștia cred că există suficientă apă încât ar putea să acopere suprafața planetei cu un ocean de 1,6 km adâncime.
Apa, dacă există, este prea adâncă pentru a ajunge la ea în curând. Cu toate acestea, este un alt indiciu optimist că Marte ar putea oferi viață dincolo de Pământ, cea mai tulburătoare descoperire din istoria omenirii.
Descoperirea, dezvăluită luni, vine la câteva săptămâni după ce roverul Perseverance al NASA a forat o probă de rocă pe Marte care ar putea conține viață microbiană antică.
NASA nu poate decât să spere la o viață extraterestră antică pe suprafața aridă a planetei Marte. Chiar dacă apa aflată la 15 km adâncime nu va vedea niciodată lumina zilei, orice rezervă mare de apă lichidă, precum aceste posibile rezervoare subterane, poate fi verificată pentru a depista viața microbiană activă.
„Pe Pământ, minele adânci și fundurile oceanelor găzduiesc viață. Nu am găsit viață pe Marte, dar am găsit un sit care ar putea susține viața”- Michas Manga, coautor și cercetător planetar la UC Berkeley.
NASA a plasat un seismometru pe modulul de aterizare InSight de pe Marte pentru a explora ce produce acesta.
Proiectul InSight s-a încheiat în 2022, dar oamenii de știință analizează în prezent datele pentru a descoperi mai multe despre adâncurile planetei Marte.
Seismometrul lui InSight a cartografiat undele seismice ale cutremurului de pe Marte. Materialul subteran profund afectează momentul și direcția acestor unde pe măsură ce acestea curg prin interiorul marțian.
Cercetătorii noului studiu pot detecta ceea ce se află sub suprafața planetei prin analizarea undelor. La fel ca razele X și tomografiile, aceasta arată ce se află în interiorul unui corp.
Manga și colegii săi au descoperit, cu ajutorul modelării matematice, că un strat adânc de roci ignoase fracturate și umezite cu apă se potrivește cel mai bine cu descoperirile InSight. Aceștia și-au prezentat concluziile luni în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Noile descoperiri ar putea ajuta la rezolvarea celui mai mare mister al planetei Marte – unde s-a dus toată apa – pe lângă faptul că sunt fascinante și ar putea schimba viziunea omenirii despre Marte ca fiind o rocă roșie moartă și uscată.
În trecut, Marte a fost bogată în apă. Roverul Perseverance explorează un fost lac și delta unui râu.
Cu toate acestea, spre deosebire de Pământ, planeta nu a avut un câmp magnetic puternic care să îi mențină atmosfera. Ca urmare, planeta s-a uscat pe măsură ce radiațiile solare i-au erodat atmosfera subțire.
Acum aproximativ 3 miliarde de ani, toată apa a dispărut. O parte este înghețată în calota glaciară de pe Marte. Este posibil ca o parte să se fi evaporat în condițiile aspre din spațiu. Totuși, oamenii de știință nu știu unde s-a dus.
Noile descoperiri sugerează că o parte din apă s-a strecurat adânc în scoarța planetei.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…