Sari la conținut

Descoperire fără precedent: arheologii descoperă povestea biblică inedită a lui Iisus în Israel

În timp ce istoria, bazată pe texte biblice, afirmă că Iisus a redat vederea unei persoane în Ierusalim, o descoperire arheologică recentă a contribuit la dezvăluirea unor detalii inedite.

Situl este vechi de 2.700 de ani și face parte din așa-numitul „Oraș al lui David” din Israel. Ce este situl și cum a fost descoperit.

Care este descoperirea arheologică care a dezvăluit o poveste biblică?

Aceste detalii au fost dezvăluite datorită descoperirii arheologice a „bazinului din Siloam”. Acesta ar fi locul unde a avut loc actul divin menționat în Evanghelie.

Situl constă în opt trepte care au o vechime de aproximativ 2.700 de ani și fac parte din așa-numitul Oraș al lui David. Un sat vechi de o mie de ani care a fost dezgropat întâmplător de specialiștii israelieni în timpul unor lucrări de infrastructură.

Această descoperire uimitoare dă formă poveștii unui bazin care făcea parte din alimentarea cu apă a Ierusalimului în timpul domniei lui Ezechia (716/15-687/86 î.Hr.), care fusese distrus în anul 70 î.Hr. Ulterior, a fost acoperit de sedimente după ploile abundente de iarnă.

Acum este considerat un monument arheologic istoric. „Peste câțiva ani, vizitatorii vor putea să vadă cu ochii lor siturile istorice și să vadă cu ochii lor, să atingă cu mâinile lor și să pășească cu picioarele lor pe aceleași pietre pe care au pășit strămoșii noștri în urmă cu mii de ani”, a declarat Ze’ev Orenstein, directorul pentru afaceri internaționale al orașului David.

Originea orașului David

Conform înregistrărilor orașului David, originile datează de peste 3000 de ani.

Întemeierea sa este legată de momentul în care regele David a părăsit satul Hebron în drumul său spre un mic oraș de pe deal, Ierusalimul de astăzi, și a stabilit acolo capitala unificată a triburilor lui Israel.

„Cei puțin peste 800 de metri care traversează Orașul lui David, de la Bazinul Siloam din sud, continuând pe Drumul Pelerinajului, până la amprenta Zidului de Vest, Scara de Sud și Muntele Templului, reprezintă cea mai semnificativă jumătate de milă de pe planetă”, a considerat Ze’ev Orenstein.

Mai târziu, regele Solomon, fiul lui David, a construit Templul lângă celebra capitală a Israelului, pe vârful Muntelui Moriah. Acesta a devenit unul dintre cele mai importante situri la nivel global și una dintre cele mai atractive și curioase destinații turistice pentru turiști și străini.

Este posibil să vizitați bazinul Siloé?

Deși prima descoperire a bazinului Siloé a fost făcută în 2005, până acum câteva luni arheologii încă lucrau pentru a face situl accesibil vizitatorilor.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a anunțat următoarea deschidere a sitului istoric din Ierusalim în 2023, estimată pentru 2025.

„Întreaga zonă a fost ocupată de o parcare de autobuze turistice, dar în ultimii ani a fost redeschisă pentru a relua proiectul de excavare care a fost realizat în anii 1960”, a declarat arheologul Cayetana Johnson, profesor la Universitatea San Damaso și un obișnuit al săpăturilor din Ierusalim în fiecare vară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel