Sari la conținut

Descoperire de ultim moment. Vitamina cu rol crucial în prevenirea COVID-19

Cum sa-ti faci propria „ancheta epidemiologica”

Vitamina cu rol crucial în prevenirea COVID-19. Un studiu recent realizat de oameni de știință de la The Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA), din Dublin, a scos la iveală că vitamina D are un rol extrem de important în prevenirea infecțiilor respiratorii, așa cum este și COVID-19. Vitamina D acționează asupra sistemului imunitar pe care îl face mai puternic în lupta cu boala. 

Vitamina D este o substanţă implicată în multe procese din organismul uman. De mai mult timp sunt cunoscute efectele privind metabolismul calciului, cu efecte asupra oaselor. În ultimii ani s-au descoperit și alte efecte, dintre care cele mai notabile sunt cele asupra sistemului imun. Formarea şi activarea vitaminei D are mai multe etape, ultima fiind în piele, sub acţiunea luminii naturale.

Vitamina cu rol crucial în prevenirea COVID-19

’’Avem dovezi că vitamina D previne infecțiile respiratorii. Un studiu a arătat că vitamina D reduce riscul infecțiilor respiratorii la jumătate din persoanele care au luat suplimente. Deși nu știm exact care este rolul vitamine D în infecțiile cu COVID-19, date fiind calitățile acesteia de îmbunătățire a sistemului imunitar și beneficiile sale pentru oase și mușchi, cei care stau acum în casă trebuie să se asigure că au un aport corespunzător de vitamina D. Izolarea este necesară în astfel de momente, dar activitatea fizică este redusă. În astfel de situații mușchii sunt slăbiți, iar vitamina D ajută la refacerea acestora’’, a declarat prof. Rose Anne Kenny, cercetător principal în cadrul TILDA, pentru medicalexpress.com. 

De câtă vitamina D avem nevoie

„Un stil de viață cu (prea) puţine perioade de timp petrecute în exterior, cu suprafeţe insuficient de mari de piele expuse la soare, duce la creşterea necesarului de suplimente cu vitamina D. Astfel, dacă necesarul clasic precizat în cărțile de pediatrie ale secolului XX pentru un sugar/copil mic necesarul considerat era de 400-800 UI pe zi, probabil că, actual, acest necesar este de 1.000-2.000 UI pe zi. Probabil că aceeași doză este necesară și pentru adulți”, ne spune dr. Alexis Cochină, medic primar Pediatrie, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică. Acest necesar poate crește când vine vorba de persoane care suferă de anumite afecțiuni. „Necesarul este mai mare la persoanele în vârstă, cei cu boli renale sau hepatice cronice, cei care iau medicamente cu efect corticosteroid”.

De unde „luăm” vitamina D?

Știm că există „preparate lichide cu vitamina D (400-667 UI/picătură) şi solide (500-2.000 UI/comprimat). De asemenea, există multe preparate combinate, unde vitamina D se găseşte alături de calciu, magneziu sau alte minerale. Raportul între acestea trebuie să fie adecvat şi personalizat la fiecare caz. În caz contrar, efectul ar putea să nu fie cel optim sau chiar ar putea să fie unul nedorit”, adaugă specialistul.

Vitamina cu rol crucial în prevenirea COVID-19

Alimentația ne ajută

Profesor doctor Doina Catrinoiu, diabetolog și nutriționist, de la Universitatea Ovidius Constanța, ne-a vorbit despre simptomele lipsei de vitamina D din organism, dar și cum putem evita o asemenea lipsă. Așadar, cum știm că nu avem suficientă vitamina D în organism? Care sunt simptomele? Cum ne putem adapta alimentația pentru a beneficia de efectele vitaminei D, pentru a avea toată viața o osatură rezistentă?

În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu. Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după pă- rerea mea”. În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației.

Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D). Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou. Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește.

„La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel