O echipă de cercetători portughezi de la Institutul de Medicină Moleculară (IMM) al Universității din Lisabona a descoperit mecanismul responsabil de propagarea celulelor canceroase la nivelul ovarelor.
S-a identificat o axă compusă din celule, interleukina-17 (proteina produsă de celule T) și mici macrofage peritoneale (celule de mare dimensiune prezente în țesutul conjunctiv), care contribuie la dezvoltarea tumorii ovariene, potrivit unui comunicat difuzat luni de universitate. Această cooperare celulară este cea care ‘promovează dezvoltarea cancerului ovarian în cavitatea peritoneală’, a explicat coordonatorul studiului, Bruno Silva-Santos.
Descoperirea, care permite identificarea unor ‘noi obiective terapeutice pentru o viitoare intervenție’, reprezintă un pas foarte important în lupta împotriva acestui tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase.
În Portugalia, cancerul ovarian are o incidență anuală de 5,3 cazuri — din care 3,2 mortale — la 100.000 de femei.
Acest tip de cancer este cunoscut drept ‘dușmanul silențios’ pentru că, practic, nu prezintă simptome în faza inițială și aproape 75% dintre diagnostice se pun abia când boala este în stare avansată.
Datorită descoperirii mecanismului care îl propagă, s-ar putea lucra acum, potrivit lui Silva-Santos, pentru a ‘neutraliza această axă protumorală și a reduce astfel impactul său’.