Din cuprinsul articolului
Referirile la vin abundă în textele sacre. De la decizia lui Noe de a planta o vie, până la centralitatea pe care o dobândește în noaptea dinaintea morții lui Iisus, când Hristos împarte Cina cea de Taină cu ucenicii săi, această băutură însoțește oamenii de-a lungul istoriei.
„Dumnezeu să vă dea roua cerului și, din bogăția pământului, belșug de grâu și vin nou”, se povestește în Geneza, când Isaac îi dă binecuvântarea lui Iacov. Simbolismul acestui preparat a obsedat vinificatorii și oamenii de știință din întreaga lume, care încearcă să recreeze vinul pe care l-a băut Iisus în timpul Euharistiei.
Vinul pe care l-a băut Iisus la Cina cea de Taină
După cum ne spun experții de la Muzeul Vivanco al Culturii Vinului, un grup de oameni de știință de la Universitatea Ariel din Cisiordania încearcă de ani de zile să recreeze acest vin vechi de peste 2.000 de ani.
Cercetătorii au identificat cel puțin 120 de soiuri diferite de struguri care creșteau în Israel la acea vreme. Deși astăzi există doar 20, „există un anumit consens în rândul experților că în țara lui Iisus domina strămoșul Syrah-ului de astăzi, un soi de struguri originar din Persia”.
„Fiecare servește întâi vinul bun și, când au băut destul, apoi vinul inferior; dar tu ai păstrat vinul bun până acum” Ioan 2:10.
Potrivit cercetărilor, vinul pe care l-a băut Iisus la Cina cea de Taină ar putea fi definit ca „un bulion dens, corpolent, cu o perioadă scurtă de învechire, un conținut de alcool de aproximativ 14 grade din struguri înrudiți cu ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Syrah”, spun aceștia.
Vinul pe care l-a băut Iisus: unde să încerci replica și cât costă?
Acestea sunt liniile directoare pentru Bodegas Vivanco, unde funcționează Muzeul Culturii Vinului. Este un loc dedicat istoriei vinului, deținut de vinificatorul riojan Pedro Vivanco, unde au loc expoziții permanente, degustări și tururi.
Bodegas Vivanco este situată în Briones, în La Rioja Alta, pe malul râului Ebro. Vinurile sale, produse din cei mai buni struguri din Spania, au fost premiate la numeroase concursuri internaționale.
Sticla costă între 6 și 13 euro, în funcție de soi, și este disponibilă în marile lanțuri de supermarketuri precum El Corte Inglés, Carrefour și DIA.