Categories: Ştiri sănătate

Descoperire alarmantă: Mutațiile suferite de covid-19 în ultimele luni, îl fac de 10 ori mai contagios

Mutațiile covid-19 : Numărul alarmant de cazuri în creștere, a atras atenția cercetătorilor de la Universitatea din Texas, care potrivit mai multor studii, au ajuns la concluzia că virusul a devenit mai contagios datorită unor mutații pe care le-a suferi în ultimele luni.

La baza cercetării a stat analiza a peste 5000 de pacienți infectați cu coronavirus.

Virusul a suferit mai multe mutații genetice, însă una dintre mutații are efecte devastatoare.

Mutuația – denumită D614G este considerată cea mai contagioasă mutație de până în prezent. Potrivit experților, virusul devine de 10 ori mai contagios.

Mutațiile COVID-19. Dar cum a apărut această mutație?

Pentru a putea intra în organism și a pătrunde în celulele umane, virusul se folosește de proteina Spike (S). Schimbările la nivelul aminoacizilor din proteina spike au făcut posibile apariția acestei mutații contagioase.

De la începutul pandemiei, virusul covid-19 a suferit 285 de mutații, însă mutația D614G este cea care și-a făcut simțită prezența în ultimele luni.

Când virusul pătrunde în corpul unei persoane, acesta urmărește să creeze copii ale sale. Când face o eroare în acest proces de copiere, obținem o mutație.

În acest caz, virusul a înlocuit acidul aspartic (D) în poziția 614 a aminoacidului cu glicină (G). Prin urmare, mutația este numită D614G. Această formă mutantă a virusului a fost identificată mai întâi în China și apoi în Europa. Ulterior s-a răspândit în alte țări precum SUA și Canada și a fost raportat în cele din urmă în India.

„Cu cuvinte simple, această mutație specială ajută virusul să se atașeze mai eficient cu receptorul ACE2 în gazda umană, având succes mult mai mult în pătrunderea într-un corp uman decât predecesorii săi”, explică dr. Saumitra Das, directorul Institutului Național de Genomică Biomedicală în Bengalul de Vest.

Pentru a oferi o imagine clară despre cât de transmisibilă a devenit această mutație specială a virusului de-a lungul timpului, o lucrare din revista Cell spune că mutația a fost găsită în 10% din 997 de secvențe de genom global înainte de 1 martie, 67% din secvențe între 1 martie și 31 martie și 78% din secvențe între 1 aprilie și 18 mai.

Care sunt efectele acestei mutații?

O lucrare publicată în medRxiv susține  că a descoperit că D614G nu numai că a prezentat o infectivitate crescută, dar a prezentat și o capacitate mai mare de a se atașa de pereții celulari din interiorul nasului și gâtului unei persoane, crescând încărcătura virală.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut stabili nicio corelație directă între această modificare genetică specifică a virusului și o creștere a severității COVID-19 sau a impactului acesteia asupra mortalității unui pacient.

Pacienții par să prezinte reacții variabile la această mutație în funcție de constituția genetică, vârstă, expunerea la alte boli etc. Cercetătorii încă se gândesc la efectele acestei mutații.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: