Din cuprinsul articolului
Descoperă beneficiile uimitoare ale leușteanului. Leușteanul cunoscut științific ca Levisticum officinale, este o plantă perenă înaltă, singura specie din genul Levisticum, din familia Apiaceae, din care mărarul, angelica, morcovul, țelina și pătrunjelul sunt, de asemenea, membri și împărtășesc parfumul și aroma lor aromatică caracteristică. Planta este originară din regiunea mediteraneană din sudul Europei și Asia Mică, dar poate fi găsită și în creștere în Europa Centrală și de Sud, părți din Marea Britanie, estul SUA și Asia de Sud-Vest.
Planta este adesea cultivată în grădina de ierburi ca plantă culinară și este uneori cultivată comercial ca aromă alimentară. Numele genului provine din litecul grecesc, care a fost folosit pentru o plantă neidentificată.
Proprietăți leuștean
Vitamine: consumul a 100 de grame de leustean asigura aproximativ 84% din doza zilnica necesara de vitamina A, extrem de importanta pentru sanatatea ochilor, dar si a oaselor. De asemenea, atunci cand mancati 100 g de leustean asigurati organismului 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
Minerale: 100 de grame de leustean asigura 15% din doza zilnica recomandata de calciu si fier si 10% din necesarul de potasiu.
Quercitina: leusteanul contine aproximativ 170 mg de quercitina, per 100 g. Quercitina este extrem de importanta pentru organismul uman, ajutand la sanatatea inimii, reglarea tensiunii arteriale, sanatatea prostatei si a ficatului etc.
Beneficiile uimitoare ale leușteanului cu miere
Rădăcina leușteanului, uscată și mărunțită, poate fi amestecată cu miere. Acest amestec este indicat persoanelor care se îmbolnăvesc des. În plus, și cei a căror stare de spirit se schimbă brusc ar putea consuma acest preparat care conține leuștean cu miere.
Leușteanul este recomandat persoanelor care suferă de alergii, au probleme cu tensiunea arterială, au hemoroizi, gută sau reumatism. Acesta poate curăța tractul respirator deoarece are prorpietăți expectorante. În leuștean se găsește eucaliptol, care are rolul de a reduce inflamația și iritația de la nivelul plămânilor.
Pentru că are proprietăți antibacteriene, leușteanul poate fi folosit pentru a preveni și pentru a trata bolile declanșate de E. coli și Salmonella.
Dacă te confrunți cu probleme precum balonarea sau gazele, atunci poți consuma leuștean pentru a scăpa de ele. Leușteanul este indicat femeilor la menstruație, care au crampe puternice.