Sari la conținut

Dermatolog: Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele

boala de piele
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Psoriazis

Dermatolog: Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele! Potrivit OMS, psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă. La nivel mondial sunt înregistrate 125 de milioane de persoane cu această afecţiune, fiind a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Dermatolog, despre psoriazis: o afecţiune cutanată cronică

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale la femei şi bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Cauzele exacte ale psoriazisului: stresul mental şi emoţional este un factor important

Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Simptome psoriazis

psoriazis
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Medic: Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele

„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central.

Peste 2% la sută din populaţia României suferă de psoriazis, însă estimăm că numărul real de bolnavi este mult mai mare şi, în momentul de faţă, este în desfăşurare un studiu despre prevalenţa reală a bolii care se va încheia la jumătatea anului viitor.

O analiză la nivelul ţării arată că avem unul dintre cele mai bun registre de psoriazis vulgar, incluzând peste 7.000 de pacienţi, acesta fiind poate şi unul dintre cele mai bune registre de boală din ţară. Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat şi, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa şi putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienţii este să se prezinte la medic şi să asculte sfaturile de specialitate”, explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie, potrivit Adevărul.

„Impactul resimţit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci şi la nivel emoţional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuţi, până la alegerea şi practicarea unei meserii, de la modul în care relaţionezi cu persoanele apropiate, la modul în care îţi petreci timpul liber. Ajungi inevitabil să te gândeşti cum vor reacţiona membrii familiei, prietenii dar şi colegii de la locul de muncă, aşa că boala poate să îţi controleze alegerile în viaţă, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îţi desfăşori activităţi care pentru alţii pot părea banale”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis.

Diagnosticarea precoce este importantă

În vederea unui bun management al bolii, care să permită pacientului să ducă o viaţă normală, diagnosticarea precoce joacă un rol extrem de important. În baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul şi numai cu ajutorul său boala se poate ţine sub control.

Prin urmarea tratamentului potrivit, care constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluţii de tratament biologic, administrat doar la recomandarea medicului, şi prin vizitele regulate la medic, leziunile pot dispărea. Stilul de viaţă joacă, de asemenea, un rol foarte important în procesul de gestionare a psoriazisului şi constă într-o dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului şi o stare mentală pozitivă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel