Ce trebuie să știm despre dermatita atopică. Este sau nu o boală contagioasă?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii care apare frecvent în primele luni de viață, însă poate să-și facă simțită prezența și după vârsta de 3 ani.

Evoluția bolii se ameliorează o dată cu creșterea în vârstă a copilului, la pubertate un număr mic de copii prezintă pe corp semnele acestei afecțiuni.

Datele statistice arată că pe glob, între 10% și 20% dintre copii au dermatită atopică, și 1% până la 3% dintre adulți. Specialiștii subliniază că această afecțiune nu este infecțioasă și de aceea cei mici pot intra fără probleme în colectivitate.

Afecțiunea are ca principale simptome prezența unor leziuni roși, pielea este foarte uscată, iar cel mic resimte un prurit puternic. Leziunile apar pe obraji, frunte, la cot, pe genunchi. De regulă, dermatita atopică la copil se manifestă pe cap, în zona obrajilor și pe frunte.

Alimentele nu provoacă dermatită atopică

Însă, există studii care susțin că alergiile alimentare pot face rău unui copil diagnosticat cu această afecțiune. Altfel spus, copiii care au dermatită atopică au adesea alergii alimentare la anumite alimente: lapte și alimente care conțin lapte (de exemplu, iaurt și brânză), nuci și crustacee. De aceea, medicii pediatri susțin că în cazul micuții care au dermatită atopică, diversificarea este indicată să se realizez cu mare grijă. Astfel, introducerea unui aliment nou în meniu este bine să se facă la un interval de 3 zile.

Cercetătorii încă studiază ce cauzează dermatita atopică. Însă trebuie știut faptul că aceasta nu este o boală contagioasă.

Care sunt factorii de risc:

  • Factorii genetici,
  • Anumite afecțiuni alergice,
  • Unii factori de mediu precum: umiditatea din mediul înconjurător, contactul cu polenul, acarienii din praful de casă, produse destinate spălării hainelor ( detergenți, balsam).
  • Alimente cu potențial alergen: ciocolata, nuci, căpșuni.

Tratament compus din reguli

Trebuie specificat faptul că tratamentul nu poate vindeca dermatita atopică, dar o poate controla. Practic, se va urmări reducerea mâncărimilor, ușurarea durerilor și calmarea pielii precum și prevenirea eventualelor infecții ale pielii. Un plan de tratament include adesea medicamente, îngrijirea pielii și modificări ale stilului de viață. Îngrijirea pielii și modificările stilului de viață pot ajuta la prevenirea apariției de erupții. Astfel, o atenție deosebită trebuie acordată igienei. De asemenea, copilul trebuie să fie îmbrăcat în haine de bumbac și acestea trebuiesc spălate  fără utilizarea balsamului. Totodată este indicată înlăturarea prafului, aerisirea camerei, iar după baie este aplicat emolientul pe pielea umedă. Există și tratament medicamentos dar acesta este prescris numai la recomandarea medicului specialist.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

2 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

3 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

3 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

4 ore ago

Citeste si: