Din cuprinsul articolului
Dereglari hormonale menopauză, simptome. Menopauza este o etapa biologica care reprezinta incetarea functiei ovarelor, adica a functiei ovulatorii si a productiei de hormoni sexuali feminini, estrogen si progesteron.
Femeile se nasc cu un numar fix de foliculi ovarieni care se pierd la pubertate si pe parcursul perioadelor de ovulatie, prin urmare menopauza se instaleaza in momentul in care rezerva de foliculi ovarieni se consuma. Foliculii ovarieni sunt responsabili atat de producerea ovulelor, cat si a hormonilor sexuali feminini. Diagnosticul de menopauza se pune dupa 12 luni de amenoree, adica daca menstrele lipsesc timp de un an.
Menopauza se instaleaza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre varsta de 40 si 55 de ani, considerandu-se varsta de 51 de ani ca fiind o varsta medie. Daca menopauza se instaleaza pana in 40 de ani este vorba de menopauza precoce sau timpurie si necesita tratament.
De asemenea, daca menopauza nu se instaleaza pana la varsta de 55 de ani, femeile trebuie sa faca analize amanuntite deoarece exista riscul de hiperplazie de endometru sau cancer de san. Menopauza se imparte in trei perioade distincte:
Menopauza poate aparea natural, insa si artificial, fiind indusa in urma unor interventii chirurgicale, cazul cel mai cunoscut fiind cel al operatiei de histerectomie.
Din cauza dereglarilor hormonale care apar, determinate in primul rand de scaderea productiei de estrogen, menopauza produce schimbari majore in corpul unei femei, care se pot manifesta diferit ca intensitate, afectand inclusiv starea psihica. Astfel, simptomele menopauzei sunt:
Pentru a se diagnostica menopauza sunt necesare teste de sange si de urina, astfel determinandu-se activitatea hormonala. De asemenea, consultul ginecologic, insotit de examen pelvian, poate determina uscaciunea vaginala.
Avand in vedere dezechilibrele hormonale care apar in corpul femeii la menopauza, aceasta se poate trata prin terapia de substitutie hormonala. Aceasta metoda presupune administrarea de hormoni sexuali artificiali, estrogen si progesteron, iar efectele sunt remarcabile, cazurile reactiilor adverse ale organismului fiind minime.
Terapia de substitutie hormonala are rolul de a diminua si reduce simptomele menopauzei, cu impact pozitiv asupra bufeurilor si a transpiratiilor nocturne, totodata contribuind remarcabil la lubrifierea vaginala si la mentinerea colagenului in piele.
Punctam ca terapia de substitutie hormonala nu poate fi administrata in orice conditii. Astfel, cancerul de san, cancerul endometrial, endometrioza, fibroamele uterine voluminoase, hemoragiile genitale de origine necunoscuta, afectiunile hepatice, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale reprezinta contraindicatii ale hormonoterapiei.
Tratamentul menopauzei isi propune sa previna nu doar aparitia simptomelor neplacute, ci si sa scada riscul unor afectiuni asociate. Astfel, aportul de calciu si vitamina D devine esential pentru prevenirea degradarii osoase si aparitia osteoporozei.
De asemenea, stilul de viata adoptat este important pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare si nu numai. Femeia la menopauza trebuie sa faca miscare zilnic, minim 30 de minune de plimbare sau mers pe bicicleta sau activitati sportive usoare, si trebuie sa fie atenta la alimentatie. Dieta previne acumularea kilogramelor in plus si, in plus, un meniu sanatos si echilibrat va sustine sanatatea generala a organismului.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…