Care este legatura dintre oboseala si depresie? Toamna, starile de deprimare sunt mai frevente. Melancolia este si ea o prezenta a naturii care incet, incet, se indreapta spre hibernare. Poate ca ne simtim obositi sau de-a dreptul epuizati, tristi sau anxiosi. Este cazul sa ne ingrijoram? Cunoastem simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze? Exista o legatura intre depresie si oboseala?
Depresia si oboseala cronica sunt doua stari care pot determina o persoana sa simta o oboseala extrema, chiar si dupa odihna corespunzatoare, din timpul noptii.
Este posibil sa suferiti de ambele, in acelasi timp. De asemenea, este usor sa confundati simptomele intre ele. Depresia poate trece ca oboseala si oboseala ca depresie.
Aveti depresie daca simtiti tristete apasatoare, frica, lipsa sperantei, pentru o perioada mai lunga de timp. Oamenii care sufera de depresie au probleme si cu somnul. Fie dorm excesiv, fie nu dorm deloc.
Oboseala cronica este un sindrom care afecteaza omul facandu-l sa se simta in permanenta obosit, fara o cauza exacta. De cele mai multe ori, oboseala cronica este diagnosticata ca depresie.
Ce diferente sunt intre cele doua afectiuni
In principal, oboseala cronica este o tulburare fizica, in timp ce depresia este o tulburare psihică.
SIMPTOMELE DEPRESIEI
Si in cazul depresiei, pot aparea simptome fizice. Cei afectati acuza adesea:
De asemenea, au tulburari de somn, ceea ce duce la o odihna precara si la epuizare.
Persoanele cu oboseala cronica au, de cele mai multe ori, aceste simptome fizice, care nu sunt asociate depresiei
Atat depresia, cat si oboseala cronica afecteaza viata pacientilor. Depresivii nu mai sunt interesati de nicio activitate, iar cei cronic obositi parca ar vrea, dar nu se simt in stare.
Pentru a pune un diagnostic corect, medicul dv. trebuie sa excluda si alte afectiuni care pot cauza simptome asemanatoare celor doua boli mai sus enumerate. Daca sunteti suspect de depresie, este foarte probabil sa fiti supus si unei examinari psihiatrice.
Din pacate, oboseala cronica poate duce la depresie. Depresia nu cauzeaza oboseala cronica.
Multi dintre cei care sufera de oboseala cronica au tulburari de somn, insomnie sau apnee, afectiuni care agraveaza starea lor de sanatate, iar oboseala pe care o vor resimti va fi epuizanta, chiar si cativa pasi pot parea o corvoada!
Lipsa energiei este cu siguranta un factor care conduce la depresie, cand simti ca incepi sa nu mai fii in stare de nimic, de aceea este esential tratamentul bine intocmit de specialist.
Un diagnostic corect va necesita istoricul medical amanuntit al pacientului, poate chiar si alte metode, analize si radiografii, pentru a se asigura ca simptomele acestea nu sunt cauzate de alte tulburari.
Inainte de a fi diagnosticați cu oboseala cronica, doctorul trebuie sa va faca analize, pentru a elimina toate celelalte cauze posibile, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite (sindromul Ekbom), diabetul sau depresia.
In cazul depresiei, sunt esentiale psihoterapia si anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele si stabilizatorii de dispozitie.
Atentie, uneori, medicamentele pot agrava simptomele, de aceea este esential sa va aflati mereu sub stricta supraveghere a unui medic.
Exista cateva tratamente care pot ajuta persoanele cu oboseala cronica, depresie si chiar cu amandoua. Acestea includ:
Este bine sa incercati sa va reglati somnul. Organizati-va o rutina, cum ar fi aceeasi ora de culcare in fiecare seara, un ambient placut (o camera linistita, aerisita, intunecata), evitati sa atipiti ziua, evitati cafeina si tutunul si nu faceti antrenamente cu mai putin de 4 ore inainte de culcare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…