Din cuprinsul articolului
Depresia și anxietatea sunt factori de risc pentru cancer? De ceva timp, asocierea dintre depresie, anxietate și riscul de cancer a fost un punct de controversă în cercurile științifice.
Un studiu realizat de o echipă multinațională respinge, însă, ideea că aceste afecțiuni de sănătate mintală sunt legate de majoritatea tipurilor de cancer.
Oamenii de știință au găsit doar o ușoară corelație cu cancerele pulmonare și legate de fumat, care a fost redusă semnificativ după controlul factorilor stilului de viață. Acest lucru sugerează că anumite comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul, asociate cu anxietatea sau depresia ar putea fi adevăratele cauze ale riscului crescut.
Într-o analiză a mai multor studii din Țările de Jos, Regatul Unit, Norvegia și Canada, anchetatorii au descoperit că depresia și anxietatea nu sunt legate de riscuri mai mari pentru majoritatea tipurilor de cancer în rândul acestei populații.
Analiza este publicată de Wiley online în CANCER, un jurnal al Societății Americane de Cancer.
Experții au bănuit că depresia și anxietatea pot crește riscul de cancer prin afectarea comportamentelor legate de sănătate ale unei persoane sau prin efectele biologice asupra organismului care susțin dezvoltarea cancerului. Unele cercetări au susținut o asociere între depresie, anxietate și incidența cancerului, în timp ce alte investigații au găsit asocieri deloc sau neglijabile.
Pentru a oferi informații suplimentare, Lonneke A. van Tuijl, dr., de la Centrul Medical Universitar Groningen, și colegii ei au examinat datele de la consorțiul internațional Factorii psihosociali și incidența cancerului, care include informații de la 18 grupuri de studiu prospective cu peste 300.000 de adulți din Țările de Jos, Regatul Unit, Norvegia și Canada.
Echipa nu a găsit asocieri între depresie sau anxietate și, în general, cancerul de sân, prostată, colorectal și cancerul legat de alcool, pe o perioadă de până la 26 de ani.
Prezența depresiei sau a anxietății a fost asociată cu un risc cu 6% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și cancere legate de fumat, dar acest risc a fost redus substanțial după ajustarea pentru alți factori de risc legați de cancer, inclusiv fumatul, consumul de alcool și indicele de masă corporală.
Prin urmare, această analiză susține importanța abordării fumatului de tutun și a altor comportamente nesănătoase, inclusiv cele care se pot dezvolta ca urmare a anxietății sau depresiei.
„Rezultatele noastre pot veni ca o ușurare pentru mulți pacienți cu cancer care cred că diagnosticul lor este atribuit anxietății sau depresiei anterioare. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum sunt legate depresia, anxietatea, comportamentele de sănătate și cancerul pulmonar”, a concluzionat dr. van Tuijl.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…