Din cuprinsul articolului
Depresia la copii. Cauze, semne și simptome. Atenție!!!! Depresia poate duce la SINUCIDERE. Când trebuie să căutați ajutor specializat.
Cu toții știm că, oricât de mult ne-am iubi copiii, nu putem să-i scutim să experiemnteze durerea, dezamăgirea, trădarea, supărarea, eșecul. Și deși toți copiii se simt uneori dezamăgiți, aceste emoții pot fi îngrijorătoare atunci când sunt resimțite intens pe perioade lungi de timp, mai ales dacă afectează viața socială, familială și școlară a copilului tău.
Ca părinte, trebuie să știi că și copilul tău poate să aibă depresie, dar, din fericire, depresia poate fi tratată. Mai mult, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine.
Potrivit unicef.org, depresia este unul dintre cele mai comune tipuri de afecțiuni de sănătate mintală și se dezvoltă adesea alături de anxietate. Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată.
Unii oameni sunt afectați de depresie o singură dată, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori.
Atenție!!!! Depresia poate duce la sinucidere, dar acest lucru poate fi prevenit atunci când este oferit sprijinul adecvat. Este important să știți că se pot face multe pentru a ajuta tinerii care se gândesc la sinucidere.
Depresia poate apărea ca o reacție la ceva precum abuz, violență în școală, moartea unei persoane apropiate sau probleme familiale, cum ar fi violența domestică sau destrămarea familiei. Cineva s-ar putea deprima după ce a fost stresat mult timp. Poate rula și în familie. Uneori este posibil să nu știm de ce se întâmplă.
Depresia poate apărea la copii și adolescenți ca perioade prelungite de nefericire sau iritabilitate. Este destul de comună în rândul copiilor mai mari și adolescenților, dar adesea nu este recunoscută.
Doar pentru că un copil pare trist, nu înseamnă neapărat că are depresie. Dar dacă tristețea devine persistentă sau interferează cu activitățile sociale normale, interesele, munca școlară sau viața de familie, poate însemna că au nevoie de sprijin din partea unui profesionist în sănătate mintală.
IMPORTANT!!!! Doar un medic sau un profesionist în sănătate mintală poate diagnostica depresia, așa că nu ezitați să cereți sfatul medicului dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat pentru copilul dumneavoastră.
Depresia se poate simți diferit pentru diferiți copii. Iată câteva dintre semnele și simptomele comune ale depresiei:
Fizic:
1. Oboseală sau energie scăzută, chiar și atunci când este odihnit
2. Neliniște sau dificultăți de concentrare
3. Modificări ale apetitului sau ale tiparelor de somn
4. Dureri sau dureri care nu au o cauză evidentă
Emoțional și mental:
1. Tristețe persistentă, anxietate sau iritabilitate
2. Pierderea interesului pentru prieteni și activitățile de care le place în mod normal
3. Retragerea față de ceilalți și singurătatea
4. Sentimente de inutilitate, deznădejde sau vinovăție
5. Asumarea unor riscuri pe care nu și le-ar asuma în mod normal
6. Gânduri de autovătămare sau suicidare
A experimenta unul sau mai multe dintre aceste simptome nu înseamnă că un copil este afectat de depresie, dar există o serie de moduri prin care poți să-ți ajuți copilul să facă față. Dacă vă îngrijorează copilul, nu ezitați să cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă susține copilul dacă credeți că ar putea fi deprimat:
Deoarece depresia poate fi diagnosticată doar de un expert calificat, este important să solicitați ajutor de la furnizorul dumneavoastră de asistență medicală, care vă poate trimite copilul la un expert în sănătate mintală sau la un psihiatru.
Dacă expertul în sănătate mintală crede că copilul dumneavoastră ar beneficia de tratament, opțiunile ar putea include o formă de terapie prin vorbire – în care învață cum să-și gestioneze gândurile și sentimentele sau o combinație de terapie și medicamente.
Dacă copilul dumneavoastră are gânduri de autovătămare sau s-a autovătămat deja, solicitați ajutor de la serviciile de urgență sau de la un profesionist din domeniul sănătății. Nu amânați să contactați dacă sunteți îngrijorat. Depresia poate fi tratată și cu cât vorbești mai devreme cu un expert, cu atât copilul tău se va simți mai bine.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…